D.I.C. Veritas

Срна, 11.04.2018, БЕЗ ОДЛУКЕ ВРХОВНОГ СУДА, ВАСИЉКОВИЋ НЕ МОЖЕ НА ПРИВРЕМЕНУ СЛОБОДУ

БЕОГРАД, 11. АПРИЛА /СРНА/ – Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, који служи казну затвора у Хрватској, без одлуке хрватског Врховног суда не може бити пуштен на привремену слободу, рекао је Срни члан тима одбране Саво Штрбац.

Штрбац каже да одбрана Капетана Драгана још није обавијештена да ли су министри правде Србије и Хрватске на недавном састанку разговарали о молби одбране да овај случај дође што прије на дневни ред хрватског Врховног суда.
“Без правовремене одлуке хрватског Врховног суда, могло би се десити да он остане у затвору свих 15 година, колико је осуђен неправоснажном пресудом”, додао је Штрбац.

Према његовим ријечима, да је пресуда, којом је Капетан Драган осуђен на 15 година затвора, правоснажна, он би већ имао право на условну слободу, јер је издржао више од двије трећине – око 12 година.

“Овако, док је пресуда неправоснажна, не може да тражи ни условни отпуст и може му се десити да издржи свих 15 година прије него што пресуда постане правоснажна”, рекао је Штрбац.

Он објашњава да Врховни суд има неколико могућности: да потврди првостепену пресуду, па би Васиљковић стекао право на условни отпуст, или да је укине и врати на поновно суђење, али и да је преиначи, пошто су се жалили и тужилаштво и одбрана.

Васиљковићева одбрана вјерује, наводи Штрбац, да ће првостепена пресуда бити или укинута или драстично смањена, с обзиром на грешке које су направљене у првостепеном поступку, као и на несразмјено дуго трајање затвора у односу на изречену казну.

Штрбац наводи да су код Капетана Драгана у првостепеном поступку прекршена правила екстрадиције, јер изручен је због једног кривичног дјела, а онда су у Хрватској од тога извели четири кривична дјела, па га за њих осудили.

Када је ријеч о дужини трајања затвора у односу на изречену казну, одбрана се, наводи Штрбац, у жалби на првостепену пресуду позвала на сличан случај Митра Арамбашића.

Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, осуђен је у септембру прошле године пред сплитским Жупанијским судом на казну затвора од 15 година због злостављања затвореника на Книнској тврђави и напада на полицијску станицу у Глини.

Он је у завршној ријечи одбацио кривицу.

Тек у јануару ове године одбрана је добила писану пресуду и стекла услов да може да се жали на пресуду.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.