D.I.C. Veritas

Srna, 26.05.2018, Štrbac: Hrvatska da nadoknadi štetu za vojnike koje je ubio mudžahedin

Porodice četvorice zarobljenih vojnika Vojske Republike Srpske Krajine (RSK), koje je 1995. ubio mudžahedin pod imenom Teufik, tokom akcije “Oluja”, u kojoj je učestvovao i Peti korpus Armije BiH, tražiće nadoknadu štete od Hrvatske, jer su njihovi najmiliji ubijeni na teritoriji Hrvatske, koja je tada bila vojni saveznik Sarajeva, rekao je Srni direktor “Veritasa” Savo Štrbac.

“Ako su pripadnici Petog korpusa iz Bihaća, te 505. Bužimske, “Hamze”, kao hrvatski saveznici prešli na teritoriju današnje Hrvatske, ondašnje RSK, onda država Hrvatska odgovara i za vojsku svojih saveznika”, rekao je Štrbac.

Štrbac pojašnjava da će nadoknada štete biti tražena od Hrvatske, jer po zakonima u BiH nije moguće naplatiti odštetu zbog zastarjelosti, a Hrvatska je u to vrijeme, na osnovu Splitskog sporazuma Tuđman-Izetbegović od 22. jula 1995. godine, bila vojni saveznik Sarajeva.

Štrbac je rekao da su danas porodice četvorice ubijenih Srba potpisale punomoć jednom hrvatskom advokatu da ih zastupa pred sudovima Hrvatske, konkretno pred sudom u Zagrebu, gdje će se pojaviti sa prijedlogom za nagodbu, a ako to ne uspije onda i sa tužbom, a krajnji korak biće obraćanje sudu u Strazburu.

On je napomenuo da su četvorica pripadnika Vojske RSK, koji su bili kuvari, zarobljeni 5. avgusta u hrvatskoj akciji “Oluja” i da su ubijeni na Suvoj Međi, u Hrvatskoj, za šta je pred Sudom BiH 2014. godine po komandnoj odgovornosti osuđen na osam godina zatvora Šefik Alić, tadašnji pomoćnik komandanta odreda “Hamze” pri Petom korpusu Armije BiH, pod komandom Atifa Dudakovića.

Štrbac dodaje da porodice nastradalih još nisu dobile naknadu štete, zbog zastarjelosti po zakonima BiH, dok u drugim državama, pa i Hrvatskoj i Srbiji te zastarjelosti nema kada je neko osuđen za ratni zločin, jer on ne zastarijeva.

“Ratni zločin ne zastarijeva, pa tako ni naknada štete”, rekao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, porodice će zato tražiti naknadu štete od Hrvatske, jer su u julu 1995. godine Franjo Tuđman i Alija Izetbegović potpisali takozvani Splitski sporazum o uzajamnoj pomoći u borbi protiv zajedničkog neprijatelja, odnosno Srba.

“Iz toga slijedi, ako su njihovi vojni saveznici 505. Bužimska brigada i “Hamze”, koji su bili u Petom korpusu Armije BiH, prešli na teritoriju Hrvatske da izvrše zločin, onda je i Hrvatska odogovorna za vojsku svog vojnog saveznika”, objašnjava Štrbac.

On je podsjetio da je Šefik Alić, kao pomoćnik bataljona “Hamze” iz sastava Petog korpusa Armije BiH pravosnažno osuđen na osam godina, jer je ostavio četvoricu zarobljenih vojnika da ih čuva Arapin mudžahedin Teufik, koji ih je ubio nožem.

“Porodice ubijenih su danas imale punomoć za advokata iz Hrvatske, koji će prvo pred sudom u Zagrebu zatražiti od države Hrvatske nagodbu. Logika je – ako su bili vojni saveznici, onda postoji i odgovornost jedne države prema vojsci druge”, rekao je Štrbac, dodajući da ne može sada reći o kojem se advokatu radi.

On je rekao da će se tražiti da hrvatski sud prizna presudu suda BiH i da će biti dostavljeni svi dokumenti od presude do imena ubijenih, Splitskog sporazuma, zločina u “Oluji”.

“To do sada niko nije radio, ali smatramo da postoje svi preduslovi. Ako neće odštetu da plati Federacija BiH, čiji je Peti korpus bio, onda idemo sa zahtjevom prema Hrvatskoj”, rekao je Štrbac Srni.

Šefik Alić je osuđen 2014. godine da je kao pomoćnik komandanta bataljona “Hamza” pri Petom korpusu Armije BiH, u avgustu 1995. godine učestvovao u zlostavljanju četiri zarobljena pripadnika Vojske Srpske Krajine.

Alić je imao efektivnu kontrolu nad osobom pod imenom Teufik al Harbi, koji je sam sebe opisivao kao “mudžahedina”, a ubio je četiri srpska zarobljenika tokom operacije “Oluja”, odnosno ofanzive pokrenute u avgustu 1995. protiv snaga Srpske Krajine u BiH i Hrvatskoj, za šta postoje snimci.

Al Harbi nije bio pripadnik bataljona “Hamze”, kome je pripadao Alić, ali je redovno učestvovao u njihovim operacijama. Tužilaštvo je tvrdilo da je odnos između Al Harbija i Alića bio kao odnos između podređenog i nadređenog, te da je, u tom slučaju, Alić propustio da spriječi zločine i sprovede istragu.

Ubijeni su Petar Boromisa, Petar Stambolija, Mirko Devetak i Branko Bašić, pripadnici Vojske Srpske Krajine.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.