D.I.C. Veritas

“Srna”, 26.06.2012. U NOVSKOJ POČELA EKSHUMACIJA SRPSKIH ŽRTAVA

BEOGRAD, 26. JUNA /SRNA/ – Na mjesnom groblju u Donjem Rajiću, opština Novska, nadležni organi Hrvatske danas su započeli proces ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti koje su stradale u akciji hrvatske vojske i policije “Bljesak”.

Očekuje se da će proces ekshumacija na ovom groblju trajati dva dana i od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka biće uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize, saopšteno je iz Komisije Vlade Srbije za nestala lica.

Početku ekshumacija prisustvovaće predsjednik Komisije Veljko Odalović.

U skladu sa potpisanim međudržavnim dokumenatima sa Hrvatskom i na osnovu postignutih dogovora, ekshumacijama će u svojstvu posmatrača prisustvovati stručni tim Komisije Vlade Srbije.

Provođenjem ekshumacija na mjesnom groblju u Donjem Rajiću nastavlja se proces ekshumacija grobnica gdje su pokopane žrtave stradale u akciji hrvatske vojske i policije “Bljesak”. Proces ekshumacija počeo je u junu 2010. godine.

Do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 110 žrtava, i to na mjesnom groblju u Medarima ekshumirani su posmrtni ostaci 28 lica, gradskom groblju u Okučanima 34 i mjesnom groblju u Vrbovljnima 48.

Identifikovani su i porodicama predati posmrtni ostaci 36 lica ekshumiranih na ovim lokacijama. Nastavak ekshumacija je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke najbližih, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, na području sektora “Zapad” pod zaštitom UN tokom akcije “Bljesak”, u maju 1995. godine, ubijeno je 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro djece do 14 godina.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.