D.I.C. Veritas

SRNA, 26.09.2017, Štrbac: Izvjesno je da će biti usvojen zakon o hrvatskim veteranima

BEOGRAD, 26. SEPTEMBRA /SRNA/ – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac smatra da je izvjesno da će u Hrvatskoj biti usvojen zakon o hrvatskim veteranima, u kome se Srbija, Crna Gora, Republika Srpska i Srbi u Hrvatskoj označavaju kao agresori.

“Izvjesno da je će takav zakon biti usvojen, iako skupštinska većina zavisi od manjina, među kojima su i tri srpska poslanika. Iako /Milorad/ Pupovac najavljuje da su protiv tog teksta, ja vjerujem da će oni biti uzdržani, a neće biti čak ni protiv. To govorim iz dosadašnje prakse”, rekao je Štrbac Srni.

On je dodao da se tekst prijedlog zakona ne razlikuje od onoga što već imaju u skupštinskoj Deklaraciji o domovinskom ratu ili onoga što imaju u školskim udžbenicima, u enciklopediji, na Vikipediji, što je ušlo u njihove presude.

“To je 600 presuda koje sam do sada analizirao, a u svakoj je otprilike taj tekst u kojem se navodi agresija, JNA, velika Srbija, paravojne jedinice, četnici. Sve je to ušlo u svijest hrvatskog narod”, kaže Štrbac.

On je ocijenio da su Hrvati na njihovoj istini tumačenja događaja iz dvedestih godina prošlog vijeka dobili današnju državu, koja se zasniva na njihovom “domovinskom ratu i odbrani od agresije”.

“Čije agresije? Oni to ponavljaju kao papagaji. Ali bez obzira na sve to oni od početka devedesetih godina indoktriniraju svoj narod, posebno omladinu na svojoj istini, koja je veoma smišljeno i mudro sročena”, istakao je Štrbac.

On je ocijenio da je to “pranje” hrvatske istorije, posebno iz Drugog svjetskog rata i Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, nakon čega su došli i do stadijuma da ih priznaje cijeli svjet, a postali su i članica UN, EU i NATO i svih evroatlantskih integracija.

Kada je riječ o posljedicama ovakvog zakona po srpski narod, Štrbac je ocijenio da bi bilo kao i sa dosadašnjim sličnim hrvatskim zakonima, odnosno da neće imati veće posljedice.

“Oni pišu za svoju državu, ti zakoni i deklaracije se donose za Hrvatsku i ne važe van njene teritorije. To što oni sada traže i što unose u svoje zakone, neće imati veće posljedice nego što je imalo do sada, jer zakoni i suvernitet važi samo na području te države”, kaže Štrbac.

On je dodao da je Hrvatska uložila mnogo para da se njihova istina proširi po svijetu, te podsjetio da je često govorio da se istina kupuje na razne načine.

“Mi moramo našu istinu širiti, ne samo preko zakona koji služe za domaću upotrebu, nego na diplomatskim, političkim, naučnim skupovima. To je ono čime se treba suprotstavljati na međunarodnom planu ovakvim tezama ili hrvatskim `istinama`”, istakao je Štrbac.

On je naveo da se ne treba boriti kampanjski, već kontinuirano protiv hrvatskih stavova, poput definicija rata devedesetih godina.

Štrbac je kao primjer naveo da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije obavijestilo sva diplomatska predstavništva Srbije širom svijeta da koriste dokumentarni film “`Bljesak` je potpalio `Oluju`”, da ga titluju na jezike zemalja u kojima se nalaze.

“To rade i ostali. Recimo, Bošnjaci imaju u Kanadi i mnogim drugim zemljama institut za istinu. Oni svaki dan raznim saopštenjima, dokumentacijom, filmovima, vrše kampanju, pritisak na medije i političare. A naši misle da istina sama po sebi odlazi u svijet. Ne! Za istinu se treba boriti, lobirati, da laži ne bi postale istina”, poručio je Štrbac.

Hrvatska je pripremila zakon o pravima hrvatskih veterana u kome kao agresore označava Srbiju, Crnu Goru, Republiku Srpsku i veliki broj pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.