D.I.C. Veritas

SRNA, 28.02.2019, Grad proustaških i antisrpskih slogana

SPLIT, 28. FEBRUARA /SRNA/ – Split je pretvoren u grad mržnje nakon nedavnog napada na vaterpoliste “Crvene zvezde” – antisrpski slogani i veličanje ustaštva postali su još jače izraženi u ovom nekada partizanskom gradu.

Sadržaj poruka, slogana i grafita po gradu sadrži veličanje ustaštva, kukaste krstove, ustaško slovo “U”, pozive na ubistva Srba…

Vrhunac slavljenja ustaške ideologije desio se na fudbalskoj utakmici između “Hajduka” i “Gorice”, na kojoj su domaći navijači, skloni desničarenju, na sjevernoj tribini Poljuda postavili transparent sa natpisom “Maksovi mesari” – napominju hrvatski mediji.

Oni su tako slavili jednog od najvećih ustaških zločinaca, komandanta konclogora Jasenovac Maksa Luburića, čiji su odredi ubica brutalno likvidarali Srbe, Jevreje, Rome i antifašiste hladnim oružjem.

Poznati hrvatski istoričar Dragan Markovina upozorava da su na naplatu državi stigli naopaka politika podsticanja ustaških sentimenata i mržnje u društvu još od devedesetih godina prošlog vijeka.

Vrlo je lako biti destruktivan, uzgajati mržnju i čitavo društvo gurnuti preko granica humanizma, a vrlo teško je vraćati stvari u normalu i obračunavati se sa takvim pojavama – smatra on.

Napade na vaterpoliste “Crvene Zvezde” na Rivi osudili su svi, od državnog vrha do lokalnih političara, bez obzira da li su bili iskreni.

Ta unisona osuda proizvela je šok kod radikalnih nacionalista, budući da su svih proteklih godina navikli da ovakve poruke šalju u komentarima ispod novinskih tekstova na internetu, na zidovima grada, na tribinama i na svim zamislivim javnim mjestima, a da se na njih niko ne osvrće.

Markovina smatra da se institucije moraju uključiti u borbu protiv zapuštene mržnje.

Konkretno, komunalci bi trebali redovno da čiste zidove, policija da pronalazi one koji ostavljaju poruke, pravosuđe ne smije ćutati o podsticanju mržnje u javnom prostoru, a vodeći ljudi zemlje moraju jasno i bez ikakvog uzdržavanja osuđivati ovakve pojave.

Ipak, zaključuje Markovina, najpotrebnije je moderno obrazovanje i jasan društveni dogovor oko nedopustivosti tolerisanja fašizma i istorijskog revizionizma, što primarno znači – jasnu osudu ustaške države.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.