D.I.C. Veritas

SRNA, 28.09.2013., ŠTRBAC: EU da Hrvatskoj zaprijeti zbog ćirilice

Evropska unija bi, kao i u slučaju „leks Perković“, morala da zaprijeti Hrvatskoj sankcijama zbog promjene Statuta Vukovara, kojom bi taj grad bio izuzet od uvođenja ćirilice, rekao je Srni predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac.

Štrbac je istakao da je Zakon o nacionalim manjinama bio jedan od uslova da se Hrvatskoj zatvore sva poglavlja i naglasio da se primjena ćirilice ne može tumačiti kao unutrašnje pitanje.

Podsjećajući na to da je u slučaju „leks Perković“ EU rastumačila da se ono što je ispregovarano ne smije mijenjati, Štrbac je istakao da bi isti princip trebalo da se primjeni i u zaštiti prava na pismo, kao jedne od fundamentalnih vrijednosti EU.

„Evropa se mora umiješati, kao što se umiješala u „leks Perković“, koji je ranije dogovaren tokom pregovora“, rekao je Štrbac.

On je dodao da je pravo na pismo mnogo „evropskije“ pitanje nego izručenje ljudi za ubistvo bilo gdje i kada.

Štrbac je odluku Gradskog vijeća Vukovara da pokrene promjenu statuta grada kojom bi on bio proglašen mjestom posebnog pijeteta i izuzet od obavezne upotrebe ćirilice ocijenio kao neprimjerenu, ističući da su zločini nad Srbima izvršeni prije zločina u „Ovčari“.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.