D.I.C. Veritas

SRNA, 28.09.2016., Na neodređeno odgođeno suđenje o priznanju presude

BEOGRAD, 28. SEPTEMBRA /SRNA/ – Viši sud u Beogradu je na neodređeno vrijeme odgodio suđenje o priznanju presude iz Sarajeva generalu Novaku Đukiću, kojom je osuđen na 20 godina zatvora za zločin u slučaju “Tuzlanska kapija”, zato što sva zatražena dokumentacija nije stigla iz Sarajeva.

Đukiđev advokat Milorad Konstantinović rekao je Srni da je suđenje odgođeno na zahtjev odbrane i da je sud u Beogradu ponovo odlučio da zatraži dio spisa od Suda BiH, a dio od Tužilaštva BiH.

“U zavisnosti od odgovora Suda BiH, dalje će se razvijati situacija. Oni kada budu pripremili tu dokumentaciju, treba da je pošalju, ali očigledno to izbegavaju”, rekao je Konstantinović, dodajući da se postupajući sudija iz Beograda nije izjašnjavala o roku do kada treba dostaviti spise iz Sarajeva.

On je napomenuo da su iz Suda BiH stigla samo dva dokumenta – optužnica i vještačenje Berka Zečevića, a da sve ostalo, što je traženo, nije stiglo.

“S obzirom da je odgovor Suda BiH bio da oni ne poseduju dokumentaciju iz istrage, koju je vršilo Tužilaštvo BiH, mi smo tražili da se i od Tužilaštva BiH zatraži određena dokumentacija”, rekao je Konstantinović.

Međutim, kako je dodao, odgovor Suda BiH da ne posjeduje tu dokumentaciju je potpuno apsurdan, jer se na osnovu te dokumentacije iz istrage i vodio sudski postupak i sva ta dokumentacija se nalazi u sudskom spisu.

“Oni očigledno imaju neki razlog zbog čega ne žele da pokažu ni dokaze, niti zapisnike sa suđenja, ni zapisnike iz Apelacionog suda”, kaže Konstantinović.

On je dodao da se general Đukić pojavio na današnjem ročištu i da ima stav da je nevin osuđen i da su mu prekršena brojna prava koja su utvrđena Ženevskom konvencijom, te da nije imao pravično suđenje pred Sudom BiH, što sada pokušava da dokaže u Beogradu, jer na to ima pravo.

“Pre nego što se prizna odluka Suda BiH, on ima pravo da dokaže da suđenje pred sudom koji traži priznanje svoje sudske odluke nije bilo pravično. A kako stvari stoje i kako se izbegava dostavljanje dokumentacije, sve više postoje izgledi da je to upravo tako”, rekao je Konstantinović.

Ministarstvo pravde BiH traži da sud u Beogradu prizna presudu iz Sarajeva, kojom je general Đukić osuđen na 20 godina zatvora za navodno počinjeni ratni zločin u Tuzli i da tu kaznu izdržava u Srbiji, gdje se trenutno nalazi.

Vještaci iz inostranstva su utvrdili da ljudi na “Tuzlanskoj kapiji” tokom rata u BiH nisu poginuli od granata ispaljenih sa srpskih položaja, kako tvrdi vještak Berko Zečević.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.