D.I.C. Veritas

Srna, 28.11.2014., Podignuta optužnica protiv Mladena Kurdije

SARAJEVO- Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanina Hrvatske Mladena Kurdije /56/ osumnjičenog za ratni zločin nad više desetina Srba na području Broda.

Optužnica ga tereti da je na području Broda i okoline, u svojstvu komandanta Vojne policije 101. brigade HVO-a, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Kurdija je optužen da je počinio ratni zločin nad više desetina Srba koji su bili zatvoreni u zgradi policije u Brodu, kao i prostorijama stadiona Fudbalskog kluba “Polet”, koje su služile za zatvaranje i držanje u nečovječnim uslovima većeg broja muškaraca i žena srpske nacionalnosti, različitog životnog doba.

U optužnici se navodi da su žrtve mučene, zlostavljane i premlaćivane, te je da je ubijeno ili je od posljedica premlaćivanja preminulo više od 10 zatvorenika, a neki od njih odvedeni su nakon čega im se gubi svaki trag, da bi nakon rata njihova tijela bila pronađena i ekshumirana.

Dio optužnice odnosi se i na silovanje i seksualno zlostavljanje većeg broja žena srpske nacionalnosti, nad kojima su počinjena višestruka silovanja, na različitim lokacijama, kao i silovanja na izrazito ponižavajući način, izvršena pred drugim zatvorenicima, te u jednom slučaju pred suprugom silovane žrtve.

Optuženog terete i za nezakonito odvođenje većeg broja civila u živi štit, gdje su trpjeli teške fizičke i psihičke torture, te ranjavani usljed vatrenih dejstava, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kurdija je sam i sa drugim pripadnicima HVO-a učestvovao u mučenju, zlostavljanju i premlaćivanju zatočenika srpske nacionalnosti na izrazito surov način, a nije učinio ništa da spriječi mučenja, silovanja i seksualna zlostavljanja zatvorenika ili da kazni počinioce ovih zločina.

Ovo je do sada najobimnija optužnica podignuta u Posebnom odjeljenju za ratne zločine koja se odnosi na ratne zločine i stradanja žrtava srpske nacionalnosti na području Broda i Posavine.

Predloženo je pozivanje više od 30 svjedoka optužbe, a priložen je vrlo opsežan dokazni materijal od više stotina dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.