D.I.C. Veritas

Срна, 29.07.2016., ПЕТИЦИЈУ ЗА ОДГАЂАЊЕ ФЕСТИВАЛА ПОТПИСАЛИ И СРПСКИ АКАДЕМИЦИ

БЕОГРАД, 29. ЈУЛА /СРНА/ – Петицију за одгађање “Нектар фреш вејв” фестивала, који би требало да се одржи у Бањалуци 4, 5. и 6. августа, у дане када се Срби молитвено и са пијететом сјећају жртава и прогнаних у акцији хрватске војске и полиције “Олуја”, потписало је до сада више стотина људи, међу којима су и угледни српски академици.

Петицију су потписали, између осталих, Василије Крестић, Смиља Аврамов, Миливоје Иванишевић и бројна друга имена од ауторитета.

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац, који је иницирао потписивање петиције, изјавио је Срни да ће петиција бити прослијеђена градоначелнику Бањалуке Слободану Гаврановићу, те директорима Бањалучке пиваре и компаније “М:тел”, који су покровитељи фестивала, те да очекује да ће они препознати оправданост захтјева.

“Ако постоји зрно разума, онда ће послушати прво своју савјест и препоруке оволиког броја људи од ауторитета који су просто зачуђени чињеницом да у Бањалуци, која је у тишини и молитви 20 година посвећивала прве дане августа страдалима сада организују фестивал и то електро-музике. Не морају сви да иду на парастосе, али тих дана треба да тихујемо због наших страдалих”, рекао је Штрбац.

Он је нагласио да се Бањалука и српски народ тог дијела Крајине у данима са почетка августа не сјећају само страдалих у “Олуји”, него и 5.500 Срба страдалих у Шушњарима у Санском Мосту, Срба страдалих у Гаравицама код Бихаћа и страшног покоља Срба на Ливањском пољу и многих других страдања.

“Задовољан сам реакцијама људи на петицију. Коментари стижу са свих страна, од Бањалуке, преко Москве, Београда до Аустралије, а тон свих њих је да прошлост не смијемо заборавити, јер се заборављена прошлост понавља у будућности”, рекао је Штрбац и подсјетио да заинтересовани петицију могу подржати путем линка “www.change.org.”

Говорећи о “Веритасовом” програму обиљежавања 21 године од страдања Срба у агресији Хрватске на Републику Српску Крајину, Штрбац је најавио да ће 3. августа у 20.30 часова у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци бити прислуживане свијеће и уприличен пригодан духовно-умјетнички програм.

“Дан касније, 4. августа, предвиђено је полагање вијенаца на Пердувовом гробљу, а након тога у 11.00 часова парастос у Храму Свете тројице и даћа за упокојене у Колу српских сестара”, рекао је Штрбац.

Према програму обиљежавања 5. августа ће у бањалучком Дому омладине, с почетком у 19.00 часова бити уприличена пројекција данског документарног филма “15 минута – масакр у Двору” и трибина “Шта се стварно десило у Двору 8. августа 1995. године”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.