D.I.C. Veritas

СРНА, 29.07.2020, Срби неће имати желудац да прихвате Милошевићев одлазак у Книн

БЕОГРАД, 29. ЈУЛА /СРНА/ – Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац изјавио је Срни да вјерује да ће потпредсједник Владе Хрватске Борис Милошевић “имати желудац” да се појави на прослави “Олује” у Книну и тако дати легитимитет тој акцији, али да није сигуран да ће 99,9 одсто Срба који су у августу 1995. године прогнани из Хрватске “имати желудац да то и прихвати”.

Штрбац је рекао да су и Милошевић и Милорад Пуповац годинама дио система, а да се из Милошевићеве изјаве да “има желудац за сваку врсту геста за коју сматра да би побољшала статус његове заједнице” може закључити да ће се он појавити у Книну.

“Он је рекао да ће то Срби одлучити почетком идуће недеље. Почетак идуће недјеље је понедјељак. Мислим да су они већ постигли договор са премијером Хрватске Андрејом Пленковићем да се Србин појави у Книну, а за узврат да ће се неко из Владе појавити на комеморацији у Груборима српским жртвама да би Срби у власти имали покриће код својих бирача да се, ето, `поштују` и српске жртве”, рекао је Штрбац.

Он је навео да су то његове процјене, познавајући добро менталитет Срба који живе у Хрватској.

“Волио бих да је то другачије, да се Срби не појаве тамо”, рекао је Штрбац.

Он је упозорио на посљедице тог геста.

“Они ће тим гестом признати важећи наратив у Хрватској да је `Олуја` била потпуно легална акција и војнички `чиста као суза`. Па и Милошевић само каже да се не смију заборавити цивилне жртве које су се десиле након акције `Олуја`, а не у самој `Олуји`”, упозорио је Штрбац.

Према његовим ријечима, било је питање времена када ће Срби који су остали у Хрватској прихватити наратив званичне Хрватске.

“Наш положај није исти. Ми са тим људима имамо само заједничке претке и коријене. Прошло је 25 година и они су се уклопили у то друштво. Било би уопште питање да ли би се они писали да су Срби или Хрвати да немају могућност да као мањина остваре неку привилегију коју не би добили да су дио већине”, рекао је Штрбац.

Он је подсјетио на данашњу изјаву Пуповца који је рекао да ће процијенити шта све доноси одлазак Срба у Книн евентуално ове године, наглашавајћи да нико од Срба прогнаних у “Олуји” то не разумије.

“Разликују се од нас који смо били у Крајини. Који смо избјегли, протјерани и који се налазимо на `Интерполовим` потјерницама. Они живе тамо. Они раде. Милошевић је два пута био помоћник министра управе, био је секретар опшине Кистање, вјероватно одакле су му преци. И има презиме Милошевић, јер они сву агресију и зло везују за Слободана Милошевића. Један Милошевић је `сво то зло направио`, а сада треба овај други да то покрије, санира”, рекао је Штрбац.

Он не искључује могућност да се Пуповац појави на обиљежавању дана сјећања који заједнички обиљежавају Србија и Република Српска, ако је ове године буде због епидемије вируса корона.

“Знајући Пуповца како он одлично балансира од почетка деведесетих, вјерујем да је то највјероватнији сценарио”, закључио је Штрбац.

Потпредсједник Владе Хрватске Борис Милошевић из СДСС-а изјавио је да одлука о његовом одласку на прославу годишњице акције “Олуја” још није донесена, али “да је спреман на сваки гест који би побољшао статус српске заједнице у Хрватској и атмосферу у тамошњем друштву”.

“Ако је мој долазак гест, имам желудац за сваку врсту геста за коју сматрам да би побољшала статус моје заједнице”, поручио је Милошевић.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.