D.I.C. Veritas

SRNA, 29.11.2017, Štrbac: Hrvatskoj se kao bumerang vratile optužbe protiv Srbije

BEOGRAD, 29. NOVEMBRA /SRNA/ – Direktor “Veritasa” Savo Štrbac rekao je Srni da su se Hrvatskoj, današnjom haškom presudom šestorici lidera nekadašnje Herceg-Bosne kojom je potvrđena umiješanost hrvatskog državnog vrha u udruženi zločinački poduhvat u BiH, kao bumerang vratile optužbe na račun Srbije, JNA, Crne Gore, pa i BiH da su na nju izvršile agresiju.

“Sad im se to na neki način vratilo kao bumerang iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, tako što je proglašeno da su zapravo oni izvršili agresiju na drugu zemlju – BiH”, naveo je Štrbac.

On je ocijenio da su se Hrvatskoj nije moglo desiti ništa gore od toga što je Haški tribunal danas potvrdio prvostepenu u slučaju “Prlić” da je postojao udruženi zločinački poduhvat, koji je predvodio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, a imao je za cilj etničko čišćenje Bošnjaka iz dijelova BiH.

“Kažu da nije presuda državi, mada u suštini jeste, jer ako presudite posthumno najodgovornije ljude u Hrvatskoj za udruženi zločinački poduhvat, čiji je cilj bio etničko čišćenje i `uspostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske`, onda svakako to jeste presuda jednoj državi i jednom narodu”, smatra Štrbac.

On je istakao da je presudom potvrđen udruženi zločinački poduhvat u koji su, osim Tuđmana, bili uključeni i hrvatski ministar odbrane Gojko Sušak i načelnik Glavnog štaba Janko Bobetko, s ciljem da se etnički očisti prostor Herceg-Bosne i da se pripoji “velikoj Hrvatskoj” po ugledu na banovinu formiranu pred Drugi svjetski rat.

“Ništa gore se nije moglo desiti Hrvatskoj nego potvrđivanje prvostepene presude. Pokušala je Hrvatska sve da učini. Dvaput se javljala da je prihvate kao prijatelja Suda, ali su je odbili”, rekao je Štrbac.

On je ocijenio da su Hrvati “uspjeli da ponište presudu svojim generalima za `Oluju`” što je bio teži zločin, ali da je u slučaju “Prlić” i za potvrdu udruženog zločinačkog poduhvata odlučujuće bilo to što se sudilo zločine nad muslimanima koji su “prihvaćeni kao najveća žrtva” rata.

Štrbac je zaključio da će “muslimani u BiH, a posebno u okviru hrvatsko-muslimanskog entiteta maksimalno koristiti ovu presudu i da se položaj Hrvata koji su se žalili da su neravnopravni, neće poboljšati, da će im to praviti velike probleme”.

“Kao što koriste presudu /generalu Ratku/ Mladiću i prije Mladića, vjerujem da će muslimani to koristiti maksimalno”, rekao je Štrbac.

Kada je riječ o odnosima među državama, Štrbac je naveo da, uprkos činjenici da se presuda donosi za individualnu odgovornost, ne isključuje mogućnost da će zaključci iz ove, sad već pravosnažne presude, biti korišćeni pred međunarodnim i nacionalnim sudovima.

Štrbac je ocijenio da će oni su koji preživjeli torture ili čiji su članovi ubijeni ili nestali poslije ove presude mnogo lakše moći da traže naknadu štete nego do sada.

On je ocijenio da iza poteza osuđenog Slobodana Praljka, koji je prema riječima njegovog advokata popio otrov u sudnici, može biti namjera da se skrene medijska pažnja sa presude i izazove preispitavanje o ispravnosti sudske odluke.

“Koliko znam Praljak je bio i neki umjetnik, znam da je i neki biznismen, tako da je moguće da je na ovakav način namjeravao da skrene medijsku pažnju svijeta sa presude”, rekao je Štrbac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.