D.I.C. Veritas

Срна, 31.11.2014., ХАЏИЋУ ТРИ, А ХОЏИЋУ ЈЕДНА ГОДИНА ЗАТВОРА ЗА МУЧЕЊЕ СРБА

БРЧКО, 31. ОКTОБРА /СРНА/ – Кривично вијеће Основног суда у Брчком неправоснажно је осудило Галиба Хаџића на јединствену затворску казну од три године, а Нијаза Хоџића на годину дана за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима.

Хаџић, којег је Tужилаштво теретило да је током рата у логорима на више локација у Горњем Рахићу код Брчког злостављао, мучио и нечовјечно поступао са цивилима и ратним заробљеницима српске националности, осуђен је по 13 тачака оптужнице док је по преостале четири тачке ослобођен.

Другооптужени Нијаз Хоџић осуђен је по свих пет тачака оптужнице за иста дјела ратног злочина над заробљеницима српске националности, али му је суд као олакшавајућу околност уважио старију животну доб, слабо материјално стање, те то што је отац двоје дјеце.

Предсједавајући Кривичног вијећа Нијазија Калембер уважио је све то као олакшавајуће околности и за Галиба Хаџића, а као најизразитију олакшавајућу околност навео је то што је Хаџић у вријеме извршења кривичних дјела био полицијски инспектор, што је судија оцијенио као изузетно стресан посао.

Зато им је изрекао казне које су испод законског минимума.

Хаџић је био припадник Министарства унутрашњих послова БиХ, односно инспектор крим-полиције Станице јавне безбједности Брчко, а Хоџић војни полицајац при Хрватском вијећу одбране, који је у то вријеме обављао и послове осигурања логора – сабирних центара.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.