D.I.C. Veritas

Srna, Blic, 04.01.2016. Žarko Čubrilo oslobođen optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio bivšeg pripadnika Teritorijalne odbrane Tenja Žarka Čubrila optužbi za ubistvo 11 hrvatskih civila tokom leta 1991. godine u Tenji u Hrvatskoj.

Tokom postupka nije dokazno da je Čubrilo izvršio ovo krivično delo – objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Čubrilo je i tokom krivičnog postupka negirao da je izvršio krivično djelo, tvrdeći da nema nikakve veze sa njim.

Odeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu je donelo presudu kojom je odbilo, kao neosnovanu, žalbu tužioca za ratne zločine i potvrdilo prvostepenu presudu, kojom je Čubrilo oslobođen.

Ocenjeno je da je prvostepeni sud pravilno postupio kada je Čubrila oslobodio od optužbe da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, s obzirom na to da nije dokazano da je ovaj okrivljeni izvršio navedeno krivično delo.

Do ovakvog zaključka, kako se ocenjuje u presudi Apelacionog suda, prvostepeni sud je došao pravilnom ocenom izvedenih dokaza, dao je dovoljno jasne i argumentovane razloge, a zaključak je izveden i u sklopu odbrane okrivljenog.

Čubrilo je bio optužen za protivzakonito zatvaranje i ubistvo 11 civila kod stočnog groblja u blizini Bobote tako što ih je, uz pomoć još dvojice pripadnika Teritorijalne odbrane Tenja, jednog po jednog ubijao pri njihovom izlasku iz tovarnog dela kamiona u koji su prethodno bili ukrcani.

Kako je ranije saopštilo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, tela Ivana Valentica, Marije Cerenko, Ane Horvat, Katice Kiš, Pere Mamića, Josipa Medveda, Stipa i Evice Penica, Josipa Prodanovića, Vladimira Valentića i Franje Burća do danas nisu pronađena, jer su premeštena sa mesta gde su ubijeni.

Predmet “Tenja” ustupljen je srpskom tužilaštvu na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, između Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Državnog odvjetništva Hrvatske.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.