D.I.C. Veritas

СРНА, ДИЦ Веритас, 20. 06. 2023, Сутра 31 година од некажњеног злочина на Миљевачком платоу

Пуна 31 година сутра ће се навршити од када је Војска Хрватске свирепо убила и масакрирала 40 српских територијалаца на Миљевачком платоу код Дрниша који је тада био под заштитом Унпрофора, а за овај злочин, без обзира на обиље валидних доказа достављених свим релевантним домаћим и међународним организацијама и институцијама, нико није процесуиран пред Хашким трибуналом, саопштено је из Документационо информационог центра “Веритас”.

“Веритас” подсјећа да је Хрватска војска 21. јуна 1992. године напала положаје српске територијалне одбране на Миљевачком платоу у близини Дрниша и преузела контролу над седам села и да је то био први већи напад војних снага Хрватске на Републику Српску Крајину, након што је Унпрофор преузео улогу заштитних снага.

Савјет безбједности УН је 30. јуна 1992. године осудио ту акцију и затражио да се хрватске снаге врате на почетне положаје што је хрватска страна одбила.

Српске породице нису могле да преузму тијела најмилијих јер су хрватске снаге заробљене Срби под пријетњом смрћу натјерале да их баце у крашку јаму у предјелу Љут.

Од 17. јула до 1. септембра 1992. године хрватска страна је српској посредством Унпрофора предала 21 тијело спаковано у 20 врећа.

“Међу костима из врећа потпуно је недостајало осам лобања. Неколико очуванијих имале су тешке фрактуре крова лобање, док су остале биле дијелом здробљене, а дијелом су имале само фрагменте костију што је увелико отежало идентификацију”, наводи се у саопштењу.

Од пронађених остатака 40 убијених, идентификовано је и сахрањено 28 у породичне гробнице, док је 12 неидентификованих покопано у заједничку гробницу на новом гробљу у Книну, гдје се и данас налазе.

Седамнаест преживјелих заробљеника су, након тортура у затворима “Кулине” у Шибенику, “Лора” у Сплиту и “Керестинац” у Загребу, размијењени у Неметину 14. августа 1992. године.

Након дугогодишњег вођења кривичног поступка, Жупанијски суд у Сплиту је, у септембру 2014, осудио двојицу припадника Хрватске војске – Анту Бабца на три године и осам мјесеци и Мишу Јаковљевића на три године затвора, због убиства ратног заробљеника Мирослава Суботића, припадника Tериторијалне одбране РСК из книнског села Ервеник, и та казна им је потврђена и пресудом Врховног суда Хрватске од 6. септембра 2017, наводи “Веритас”.

“Веритас” подсјећа да су злочин на Миљевачком платоу починиоци снимили на видео-траци, која се непосредно послије догађаја, као својеврсни хорор филм, изнајмљивала по видео-клубовима широм Европе.

Парастос поводом 31 године од убиства 40 Срба на Миљевачком платоу код Дрниша биће служен сутра у 11.00 часова у Цркви Светог Марка у Београду.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.