D.I.C. Veritas

Srna, Glas Srpske, 01.10.2015., Rad Save Štrpca prevazišao uske nacionalne interese [Foto]

Beograd – Rad Save Štrpca na dokumentovanju stradanja srpskog naroda u Hrvatskoj prevazišao je uske nacionalne interese i zaslužuje veću podršku, istaknuto je na predstavljanju trećeg toma Štrpčeve “Hronike prognanih Krajišnika” i knjige o etničkom čišćenju Srba u Hrvatskoj na engleskom jeziku “Gone with the Storm”.

Na promociji u Biblioteci grada Beograda istoričar Čedomir Antić uporedio je značaj Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Save Štrpca za Srbe sa značajem Centra “Simon Vizental” za Jevreje.

Antić je istakao da je srpskom narodu učinjena takva nepravda da je to prevazišlo nacionalno pitanje jednog naroda i podsjetio na stradanja u genocidu od 1941. do 1945. godine i devedesetih godina prošlog vijeka “kada je kao narod koji je činio 15 odsto građana Hrvatske, dao 30 odsto žrtava”.

“Ako ostavimo da se o tome više ne govori, ako zaboravimo, nećemo moći da završimo nijedan naš nacionalni državni posao. Zahvalio bih Štrpcu i voleo bih da ima sve više podrške u svom radu, jer taj rad prevazilazi uske državne i nacionalne interese”, rekao je Antić.

Advokat Novak Lukić, član pravnog tima Srbije u hrvatsko-srpskoj tužbi i kontratužbi za genocid, ukazao je da Štrpčev rad zaslužuje veliko poštovanje u srpskom narodu jer bi bez njegove dokumentacije pravnom timu nedostajalo dokaza.

“Da pravni tim Srbije nije imao materijal Veritasa u značajnoj meri ne bismo imali dokaze, a bez dokaza nemate ni tužbu. To je žalostna informacija da Srbija nije za sve ove godine imala pouzdanu dokumentaciju”, rekao je Lukić.

On je dodao i da je Štrbac kao ekspert pravnog tima Srbije svjedočio pred Međunarodnim sudom pravde o genocidu nad Srbima u Hrvatskoj.

Na promociji je govorio i generalni direktor i glavni i odgovorni urednik “Novosti” Ratko Dmitrović koji je ukazao da Beograd ne bi smio da izgubi interes za opstanak Krajišnika i podsjetio da je taj narod, između ostalog, dao dva od 10 najvećih umova u istoriji čovječanstva po izboru NASA – Nikolu Teslu i Milutina Milankovića.

Autor Savo Štrbac naveo je da će knjiga o genocidu nad Srbima u Hrvatskoj na engleskom jeziku ” Gone with the Storm ” biti promovisana na Beogradskom sajmu knjiga.

On je napomenuo da su recenzenti knjige bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, šef pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde Saša Obradović, predsjednik Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić i jedan od direktora američkog Centra za međunarodnu akciju Sara Flonders.

Treći tom “Hronike prognanih Krajišnika” sadrži tekstove koje je Savo Štrbac objavio u pet godina od 2010. do 2015. godine u “Veritasovom” biltenu i dnevnim listovima “Politika” i “Večernje novosti”.

 

Fotografije sa promocije u Biblioteci grada Beograd – DIC Veritas

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.