D.I.C. Veritas

SRNA, Nezavisne novine, 14.06.2016., Haške presude Stanišiću i Župljaninu 30. juna

BEOGRAD – Žalbeno vijeće Haškog tribunala donijeće 30. juna presudu u slučaju bivših visokih zvaničnika Republike Srpske Miće Stanišića i Stojana Župljanina – saopšteno je iz Haškog tribunala.

Pretresno vijeće Tribunala je ranije osudilo i Stanišića i Župljanina na kazne zatvora u trajanju od 22 godine zbog zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina počinjenih od aprila do decembra 1992. godine u BiH.

Pretresno vijeće je, kako se navodi u saopštenju, utvrdilo da su Stanišić i Župljanin učestvovali u tom udruženom zločinačkom poduhvatu i da su optuženi mogli da predvide mnoge među zločinima koji su počinjeni u izvjesnom broju opština u BiH.

Stanišić, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, i Župljanin, nekadašnji načelnik Centra za regionalnu bezbjednost u Banjaluci, optuženi su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog uklanjanja bosanskih muslimana, Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva sa teritorije planirane srpske države u BiH – stoji u saopštenju.

I jedan i drugi optuženi ranije su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje je počelo 14. septembra 2009, a završeno je 1. juna 2012. godine, nakon čega su i tužilaštvo i odbrana podnijeli žalbe 13. maja 2013, a ročište pred Žalbenim vijećem održano je 16. decembra 2015. godine, podsjeća se u saopštenju Haškog tribunala.

Tribunal je optužnicu protiv Stanišića podigao 2005, a protiv Župljanina 1999. godine – prenijeli su beogradski mediji. Stanišić se predao i prebačen je u pritvorsku jedinicu tribunala 11. marta 2005, dok su Župljanina uhapsile sprske vlasti i predale Hagu 21. juna 2008. godine. Na prijedlog haškog tužilaštva, ta dva slučaja su objedinjena u septembru 2008. godine.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.