D.I.C. Veritas

СРНА, 03.08.2014., Штрбац: „Олуја“ има сва обиљежја геноцида

БЕОГРАД, 3. АВГУСТА /СРНА/ – Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац оцијенио је поводом 19 година од почетка хрватске акције “Олуја” на простору Крајине да је велики успјех што је “Олуја”, која по својим карактеристикама има сва обиљежја геноцида, доспјела пред Међународни суд правде.

Штрбац је рекао да су представници српског тима током процеса по међусобним тужбама Србије и Хрватске за геноцид потврдили да “Олуја” од свих догађаја деведесетих година једина у пуном капацитету испуњава дефиницију о геноциду, према Конвенцији УН.

“Велики успјех је да страдање Срба стигне пред суд. Крајем ове године или почетком наредне очекујемо пресуду и, уз све резерве које имамо према међународним судовима, вјерујемо да ће Међународни суд правде прихватити наше захтјеве и донијети пресуду повољну за нашу страну”, каже Штрбац за “Вечерње новости”.

Он наводи да је добро што се “Олуја” нашла и пред Судом за људска права у Стразбуру, преко појединачних тужби Срба због надокнаде штете и убијања цивила.

Штрбац наглашава да је разочаран одлуком Хашког трибунала, који није прихватио иницијативу “Веритаса” да изврши ревизију поступка против хрватских генерала Младена Маркача и Анте Готовине, који су у Хагу ослобођени, иако је “Веритас” доставио нове доказе против њих.

Према подацима “Веритаса”, током акције “Олуја” погинуло је и нестало 1.853 Срба, од чега 1.201 цивила, међу њима 544 жене.

На листи несталих воде се 894 лица, од чега 632 цивила, међу којима 315 жена.

Просторе, на којим су живјели генерацијама, напустило је око 220.000 Срба.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.