D.I.C. Veritas

Srna.rs, 03.08.2012., POTVRĐIVANJE PRESUDE GOTOVINI ŠANSA ZA SRBE

BANJALUKA, 3. AVGUSTA /SRNA/ – Srbi iz Hrvatske moći će da vrate sva prava koja su im silom oduzeta u Hrvatskoj, ako Haški tribunal potvrdi prvostepenu presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata u operaciji „Oluja“ 1995. godine – zaključak je okruglog stola „Akcija `Oluja` u svjetlu međunarodne pravde“.

Ta prava uključila bi i široku političku autonomiju kakva je Srbima garantovana Planom Z-4, zaključeno je danas na ovom skupu u Banjaluci.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je da u slučaju da Haški tribunal potvrdi presudu o udruženom zločinačkom poduhvatu, na čijem su čelu bili Franjo Tuđman i ostali, da to neće biti samo formalna presuda hrvatskim generalima, već i Hrvatskoj kao državi.

Štrbac je napomenuo da je za Srbe iz Hrvatske od manje važnosti da li će hrvatskim generalima biti potvrđena ili smanjena visina kazne, već da jedinu korist imaju ako bude potvrđena optužnica o udruženom zločinačkom poduhvatu u operaciji „Oluja“.

On je rekao da će potvrđivanje prvostepene optužnice hrvatskim generalima pred Haškim tribunalom doprinijeti da Srbija dobije spor protiv Hrvatske kontratužbom za genocid nad Srbima pred Međunarodnim sudom pravde i Federalnim sudom u Čikagu po tužbi Krajišnika protiv konsultanske firme MPRI.

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović rekao je da očekuje da će nakon potvrđivanja drugostepene presude hrvatskim generalima u Hagu, BiH procesuirati naredbodavce i izvršioce ratnog zločina nad Srbima u operaciji „Oluja“, uključujući pripadnike Hrvatske vojske, HVO-a i Petog korpusa Armije BiH.

Velimirović je rekao da očekuje veću ulogu međunarodne zajednice u pogledu povratka svih nasilno oduzetih prava Srbima iz Krajine i Hrvatske, uključujući i pravo na političku autonomiju kakva je garantovana Planom Z-4.

Banjalučki advokat Slobodan Perić rekao je da se za operaciju „Oluja“ može konstatovati da je izvedena nad Srbima u Krajini u svjetlu međunarodne nepravde.

Perić je rekao da su suđenja za ratne zločine u posljednjih 20 godina obilježena uglavnom na štetu cjelokupnog srpskog naroda, čiji je krajnji cilj sprečavanje povratka Srba u Hrvatsku i u Federaciju BiH.

Okruglom stolu prisustvovali su predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović, poznati banjalučki advokati, ljekari, pravnici porijeklom iz Republike Srpske Krajine, te srpski pjesnik Mićo Jelić-Grnović.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.