D.I.C. Veritas

Srna, RTRS, 14,01.2016., Odbrana kapetana Dragana – odgovor na optužnicu

Odbrana Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, predaće sutra Županijskom sudu u Splitu odgovor na optužnicu za navodne ratne zločine počinjene u Krajini od 1991. do 1993. godine, potvrdila je Vasiljkovićev advokat Slađana Čanković.

Ona je rekla za “Dojče vele” da će dalji pravni koraci koje će preduzeti biti usmjereni na puštanje njenog klijenta da se brani sa slobode, što je već jednom odbijeno.

Čankovićeva kaže da je prema dosadašnjim presudama Haškog i lokalnih sudova vidljivo da Vasiljković, u slučaju osude, ne bi dobio kaznu zatvora dužu od vremena koje je proveo u pritvoru, pa ne nalazi razlog za njegov boravak iza rešetaka.

Ona očekuje da će suđenje početi na proljeće i dodaje da je u pripremi i traženje zaštite od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Čankovićeva je potvrdila da je australijska Vlada pristala da šest mjeseci plaća odbranu svom državljaninu Vasiljkoviću, budući da je on već deceniju pritvoren i da ne može da zaradi potreban novac.

Optužnica protiv Vasiljkovića podignuta je 8. januara, odnosno dan prije roka do kada je trebalo da bude napisana.

U slučaju da optužnica nije bila napisana do zakonskog roka, Vasiljković je mogao da bude pušten da se brani sa slobode, jer mu je nekoliko puta bio produžen istražni zatvor.

Vasiljković je ponudio jemstvo od pet miliona kuna /oko 652.000 evra/ da se brani sa slobode, ali je sud to odbio.

Nakon što je Županijski sud potvrdio optužnicu, po brzom postupku je zakazano i ročište na kojem je Vasiljkoviću produžen istražni zatvor.

Odbrana Vasiljkovića podnijela je dvije ustavne tužbe zbog njegovog devetogodišnjeg boravka u ekstradicionom pritvoru, nakon čega je prebačen u hrvatski istražni zatvor.

Obje tužbe su odbijene uz obrazloženje da se ekstradicija ne ubraja u rokove koji teku u Hrvatskoj, pa je sada njegov advokatski tim u fazi pisanja tužbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Hrvatsko pravosuđe osumnjičilo je kapetana Dragana za navodne ratne zlocine počinjene u vrijeme kada je bio komandant u Krajini od 1991. do 1993. godine.

Vasiljković je uhapšen u Pertu 2006. godine i od tada se nalazio u ekstradicionom pritvoru.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.