D.I.C. Veritas

Срна, УНС, 09.10.2020, И послије 29 година без казне за убице шабачке екипе РТС-а у Хрватској

БЕОГРАД, 9. ОКТОБРА /СРНА/ – Данас се навршава 29 година од како су на путу Петриња-Глина у Хрватској убијени запослени шабачке екипе РТС-а новинар Зоран Амиџић, сниматељ Бора Петровић и асистент сниматеља Дејан Милићевић, док је мобилисани уредник у Радио Шапцу Сретан Илић преминуо на путу до болнице, а за тај злочин још нико није одговарао.

Аутомобил у ком се налазила екипа РTС-а нападнут је из засједе и изрешетан 9. октобра 1991. године, подсјећа Удружење новинара Србије /УНС/.

Командант Трећег батаљона 544 моторизоване бригаде ЈНА Јово Илић је за УНС-ов Досије раније рекао да су новинари убијени у вријеме када је на снази било примирје.

У саопштењу се наводи да нико од војних ни цивилних власти Илића није контактирао, иако је он први био на лицу мјеста и превезао рањеног Сретана Илића до бригадне болнице у Глини.

У службени аутомобил у којем су се налазили Зоран Амиџић, новинар и уредник шабачког Дописништа РТС-а, сниматељ Бора Петровић, асистент сниматеља Дејан Милићевић и Сретан Илић, уредник у Радио Шапцу, испаљено је више од 300 метака.

УНС наводи и да су се подаци из Амиџићеве новинарске биљежнице и документације коју је имао код себе убрзо послије убиства појавили у хрватском листу “Слободни тједник”.

У том листу, осам дана након убиства, појавио се текст под насловом “Пуцати на шпијуне без заустављања”.

Из текста се види да је аутор, потписан са Јован Кубура, користио биљежницу и документа која је код себе имао Амиџић када је убијен.

На иницијативу запослених у шабачком Дописништву РTС-а улица из које су убијене колеге отишле на посљедњи задатак носи њихово име, а прије двије године, испред зграде је откривено спомен-обиљежје.

У саопштењу се наводи да њихова матична кућа РТС, породице страдалих новинара, пријатељи и колеге на сваку годишњицу постављају питање “коме и зашто је новинарска екипа била мета?”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.