D.I.C. Veritas

Srpski telegraf, 09.07.2017, Nevin čovek 12 godina u zatvoru bez dokaza

Zagreb nema dokaza da je Dragan Vasiljković počinio zločin, ali umesto da ga oslobode, drže ga u splitskoj tamnici iako je imao srčani udar od kog se još nije oporavio

Hrvati hoće da ubiju Kapetana Dragana jer ga bez ikakvih dokaza drže iza rešetaka u splitskom zatvoru i besmislenim izgovorima produžavaju sudski proces, tvrde sagovornici Srpskog telegrafa.

Šešelj: Mogu sad da mu rade šta hoće, da mu odlažu kraj postupka sve dok ne umre.

Naime, pretresno veće Županijskog  suda u Splitu odbilo je zahtev Dragana Vasiljkovića za ukidanje istražnog zatvora posle punih 12 godina provedenih u ćeliji, najpre u Australiji, a zatim u Hrvatskoj, da proces nije odmakao ni pedalj.

Kupovina vremena

U ćeliji sa monstrumom

Štrbac kaže da je Kapetan Dragan do nedavno delio ćeliju sa hrvatskim monstrumom Draganom Paravinjom, koji je 2011. godine silovao i ubio sedamnaestogodiđnju Antoniju Bilić. Ovaj slučaj šokirao je celu Hrvatsku i region, a pre samo nekoliko dana hrvatski sud je ovom manijaku preinačio kaznu sa 40 na 20 godina zatvora.

Bili su do nedavno zajedno u ćeliji iako Paravinja nije optužen za ratni zločin već za silovanje i ubistvo. Kapetan Dragan je sada u ćeliji sa još četvoricom Srba optuženih za ratni zločin – navodi Štrbac

Da stvar bude gora, sledeću raspravu Hrvati su zakazali tek za 21. i 22. septembar iako je prethodno bilo najavljeno da bi do kraja sledeće nedelje trebalo da bude izrečena presuda. Kao razlog za odlaganje od čitava dva i po meseca tužioci su naveli da moraju da prouče stenogram sa saslušanja svedoka odbrane kojem su lično prisustvovali?!

Vasiljković je, inače, prošle godine u ćeliji pretrpeo težak srčani udar, od kojeg se još oporavlja, a lider radikala Vojislav Sešelj uveren je da Hrvati igraju upravo na kartu njegovog lošeg zdravlja.

- Hrvatima je cilj da ubiju Kapetana Dragana kad ne mogu da ga osude! A ne mogu da ga osude zato što nijednog dokaza nema da je počinio ratni zločin jer on nije komandovao nijednom vojnom niti policijskom jedinicom. Od njega je hrvatska štampa napravila zločinca. Hrvati su hteli veliku kaznu za njega i da tako trijumfuju nad Srbima.

Mogu sad da mu rade šta hoće, da mu odlažu kraj postupka sve dok ne umre – objašnjava Šešelj.

Predsednik Veritasa Savo Štrbac uveren je da Vasiljkovića drže u zatvoru kako bi kupili vreme.

- Kapetan Dragan je prema mišljenju Hrvata zločinac nad zločineima, kad bi ga oslobodili, to bi bio nacionalni skandal. Drže čoveka iza rešetaka iako nisu imali dovoljno dokaza ni za podizanje optužnice, a kamoli za izricanje kazne – uveren je Štrbac.

Suđenje pod pritiskom

Advokat Toma Fila smatra da je, sa pravne tačke gledišta, to što Hrvati rade Vasiljkoviću apsolutno neprihvatljivo!

- Proces predugo traje jer pokušavaju da mu namaknu šta god, a  nemaju dokaza. Razvlače proces jer znaju da bi bio svetski skandal ako bi ga oslobodili – objašnjava Fila.

Fila: Razvlače proces jer znaju da bi bio svetski skandal ako bi ga oslobodili

Sa njim se slaže i analitičar Dejan Vuk Stanković.

- Hrvatsko pravosuđe je politički pristrasno, nisu u stanju da vode postupak protiv Kapetana Dragana prema načelima prava i pravde. Takođe, biće velikih pritisaka i unutar pravosuđa da se Kapetan Dragan osudi – zaključuje Vuk Stanković.

VOĐA KNINDŽI
Od junaka do zločinca

Kapetan Dragan je bio osnivač i vođa srpske paravojne jedinice “Knlndže”, preteče “crvenih beretki”. Rođen je u Beogradu, odakle je 1987. pod Imenom Daniel Sneden otišao u Australiju. Vratio se u Beograd u maju 1990, kada je Hrvatska održala prve demokratske parlamentane izbore. Zajedno sa Milanom Martićem, kasnije optuženim za ratni zločin u Hagu, učestvovao je u odbrani Krajine. Nakon proglašenja nezavisnosti Hrvatske, bio je dobrovoljac novoformlrane Republike Srpske Krajine. Hrvatska ga tereti za mučenje l ubijanje zarobljenih pripadnika vojske Hrvatske, a optužen je i za izradu planova za napad na Glinu.

Jelena Jelovac

 

Srpski telegraf, 9. jul 2017, štampano izdanje

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.