D.I.C. Veritas

Srpski telegraf, 14.07.2017, Američki ministar podržava etničko čišćenje

Starce spaljivali, proterali 200.000 Srba – Prema Matisu, hrvatska akcija primer dobro predvođene, opremljene i istrenirane vojske – Lazanski: Ovakvim izjavama Trampov ministar ruši svoj vojni autoritet kao generala

Trampov ministar odbrane oduševljen „Olujom“?!

Štrbac: Cela hrvatska akcija bila je kopija Pustinjske oluje.

Džejms Matis, američki državni sekretar za odbranu, tokom razgovora sa hrvatskim ministrom odbrane Damirom Krstičevićem nije krio divljenje prema oružanoj akciji u kojoj je 1995. proterano više od 200.000 Srba iz Krajine, u kojoj su ubijani žene, deca, starci i koja predstavlja jedan od najmonstruoznijih zločina.

- Uskoro će biti 22. godišnjica operacije koja je poznata pod nazivom „Oluja“. To je operacija koja se ovde u Americi proučava i pokazuje šta dobro predvođena, dobro opremljena i dobro istrenirana vojska, politički dobro predvođena, može da napravi i preokrene – poručio je Matis, koji ima nadimak Besni Pas.

UBIJALI SVE REDOM

Ova rečenica Trampovog ministra šokirala je Srbe koji su u avgustu 1995. proterani iz Hrvatske. Savo Štrbac, direktor “Veritasa', nije krio zaprepašćeqje Matisovom izjavom.

- Ne znam šta je tu za hvaljenje?! U operaciji etničkog čišćenja Srba Hrvati su palili, pljačkali, proterivali i ubijali žene, decu i nemoćne starce. Cela hrvatska akcija je bila kopija Pustinjske oluje. Američka firma MPRl je obučavala i nadzirala ovu genocidnu akciju, zato je Matis i hvali – ocenjuje za Srpski telegraf Štrbac.

„Oluja“ u brojkama:

Akcija trajala od 4. do 8. avgusta 1995.

Ubijeno ili nestalo 2.000 Srba

Besomučno bombardovanje izbegličke kolone

73 odsto srpskih kuća uništeno

Da se radi o skandaloznoj izjavi američkog zvaničnika, smatra i Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona.

- Matis je licemeran, hvaleći „Oluju“, on zapravo hvali američku vojsku. Očigledno Amerika vodi politiku koja favorizuje Hrvate, pravdaju etničko čišćenje … I dalje krive Srbe za sve što se dogodilo devedesetih, navodi Linta.

Govoreći o zločinačkoj akciji, Linta je ispričao šta su Hrvati u saradnji sa Amerikancima uradili Srbima.

- Na putu ka Srbiji i Republici Srpskoj izbegličke kolone su bile izložene stalnim napadima hrvatske artiljerija i hrvatskog vojnog vazduhoplovstva. Žene i deca su zapomagali, ali nije imao ko da ih čuje.

U želji da sačuvaju živu glavu napuštali su ognjišta, nisu ni znali kuda idu – priseća se Linta.  ·

Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da ne veruje Matisu da se „Oluja“ izučava u američkim vojnim školama.

Ko je Besni Pas

General američke vojske i ministar odbrane SAD
Od 2010. do 2013. bio komandant vojnih operacija na Bliskom istoku, u Africi i Aziji
Na čelu NATO bio generalni komandant od 2007. do 2010.
Zovu ga i Ratnik-kaluđer, jer se nikada nije ženio, niti imao decu.

AMERIČKA AKCIJA

- Ako je to Matis izjavio, onda ruši svoj vojni autoritet kao generala. To nije operacija za hvaljenje, a još manje za školske udžbenike. Operaciju „Oluja“ izvodili su američki oficiri, odnosno MPRI kompanija, koju su Hrvati platili. Priča da se to uči u američkim školama ne pije vodu. Kakva je to brilijantna akcija kada su svi Srbi izbegli, pravog rata i nije bilo – ističe Lazanski.

ŠEŠELJ: ZVERSKA UBISTVA

Lider radikala Vojislav Šešelj ističe da su Amerikanci učestvovali u akciji kojom su Hrvati poubijali i prolerali Srbe.

-Gde god su zatekli živog Srbina, zverski su ga ubijali, ne gledajući da li se radi o ženama, deci ili starcima. Žalosno je što niko nije osuđen za ratne zločine, za masovna ubistva, progone, pljačke… Hrvatske generale Mladena Markača i Antu Gotovinu čak je oslobodio sud u Hagu – naglašava Šešelj.

Lidija Radovanović

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.