D.I.C. Veritas

Srpski telegraf, 18.08.2017, Izveštaj Stejt departmenta: U Hrvatskoj bujaju fašizam, ustaštvo i ugrožavaju se Srbi

ZAGREB OČAJAN POSLE IZVEŠTAJA DRŽAVNOG SEKRETARA SAD

  • Tilerson lupio šamar Hrvatina
  • Izveštaj Stejt departmenta: U Hrvatskoj bujaju fašizam, ustaštvo i ugrožavaju se Srbi
  • Puhovski: Sami smo krivi, izveštaj odgovara stanju

Hrvati su očajni i kukaju do neba zbog šamara koje dobijaju od SAD i EU. Poslednji u nizu, pre dva dana, lupili su im Donald Tramp i američki državni sekretar Reks Tilerson nazvavši u redovnom godišnjem izveštaju Stejt departmenta o stanju verskih sloboda u svetu Hrvatsku državom u kojoj oživljava fašizam, veličaju se ustaše i NDH, ugrožavaju Srbi …

Šta Stejt department zamera Hrvatima, Srpski telefraf, 18.8.2017.

SVE VIŠE USTAŠA

Predstavljajući izveštaj, Tilerson je upozorio da Hrvatska umanjuje broj ustaških žrtava i nekažnjeno širi mržnju prema Srbima i sve to čini uz ustaški poklič “Za dom spremni”, koji više nikog ne iznenađuje. A da ovo nije slučajnost, već samo nastavak “grube” politike Zapada kojem se očigledno s mučila ovakva Hrvatska, svedoči i maltene vapaj dopisnika Jutarnjeg lista iz Brisela Augustina Palokaja:

- Hrvatska je već četiri godine u Evropskoj uniji, a niko je ne doživijava kao ravnopravnu članicu, dok iz Evropske komisije stižu samo šamari – piše Palokaj.

Hrvatski  analitičar  Žarko Puhovski smatra daje vlada u Zagrebu zaslužila ovakvu šamarčinu SAD.

- Hrvatska vlada je kriva jer izveštaj Stejt departmenta u potpunosti odgovara realnoj situaciji u našoj zemlji. Vlada je trebalo da reaguje na povampirenje ustaštva, ali, nažalost, ništa nije učinila.

Razlog za to je što se hrvatska vlada i dalje grčevito bori da sačuva većinu i umesto da vlada, ona se ponaša kao opozicija – objašnjava Puhovski.

On podseća i da ovo nije prvi put da Hrvatska dobije po nosu.

- U pokušaju da pokaže kako brine o hrvatskom seljaku, vlada je donela carinske mere, koje je vrlo brzo, pod pritiskom Brisela, a pre svega. Angele Merkel, morala da povuče. I ovo nije prvi put da je Brisel podržao Srbiju. Setimo se samo blokada granice 2015. godine.

UDVARANJE SRBIJI

Puhovski ovakvo ponašanje EU ocenjuje kao očajnički pokušaj da Srbiju izvuče iz kandži Rusije.

-Hrvatska je naša, pa je naša, ali Srbija nije, zato joj se moramo udvarati – smatra Puhovski.

Predsednik Dokumentacio-no-informacionog centra Veritas Savo Štrbac pak smatra da ovi šamari Hrvate neće opametiti.

- Hrvati se nikad neće urazumiti, znaju da neće biti sankcionisani zbog propagiranja ustaštva. Zato se oni rukovode onim: psi laju, karavani prolaze.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da izveštaj Tilersona predstavlja još jednu potvrdu, kako kaže, rehabilitacije zločinačke NDH i jačanja antisrpskih osećanja.

- Nije dovoljno da Stejt department samo objavljuje izveštaje, već daje krajnje vreme da SAD pošalju jasnu poruku hrvatskim vlastima da će se suočiti sa sankcijama ako ne započnu beskompromisnu borbu protiv rehabilitacije NDH i stalnog širenja mržnje prema Srbima i svemu što je srpsko – rekao je Linta.

Hasanbegović: To je falsifikat

Jedan od prozvanih u američkom izveštaju bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović ocenio je dokument kao „neutemeljenu besmislicu“.

Ministar zapamćen po hvalospevima ustaškoj NDH rekao je za HRT da je Tilersonov izveštaj zapravo falsifikat izveštaja hrvatskih nevladinih organizacija koje je nekritički preuzela američka ambasada u Zagrebu.

Vučić sa Trampom i Pensom

Da Srbija jača veze sa Vašingtonom, svedoči i činjenica da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastati sa Donaldom Trampom. Prema pisanju medija, sastanak dvojice predsednika biće održan do kraja godine, a pre ovog sastanka Vučić će u septembru razgovarati sa Majklom Pensom, potpredsednikom SAD.

Moj stav
Dušan Proroković
spoljnopolitički analitičar

Raspored snaga je vrlo jasan, postoje oni koji odreduju pravila Igre i oni koji igraju. Hrvati su se uhvatili u kolo i sada lm ostaje samo da igraju kako lm Amerikanci govore.

Ekipa Srpskog telegrafa (štampano izdanje)

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.