D.I.C. Veritas

„Tanjug“, 01.08.2012. – Sećanja na 71-godišnjicu masakra u glinskoj crkvi

ZAGREB – Predstavnici Srba u Hrvatskoj i nekoliko nevladinih organizacija podsetilo je danas na godišnjicu masakra velikog broja Srba, koje su ustaše krajem jula i početkom avgusta 1941. pobili u glinskoj crkvi.

Povodom 71. godišnjice ustaških zločina u Glini i okolini, potpisnici saopštenja žele da podsete javnost na stanje u kome se danas nalaze tamošnja spomen-obeležja i na neadekvatan tretman tih simbola stradanja i patnje Glinjana svih nacionalnosti, ali daleko najvećim delom srpske.

“Masovna ubistva glinskih građana, muškaraca starijih od 15 godina u maju 1941. i, a isto tako tako masovni zločin počinjen u glinskoj srpskopravoslavnoj crkvi Presvete Bogorodice krajem jula, a najverovatnije i početkom avgusta 1941. godine, ističu se među mnoštvom drugih počinjenih 1941. godine”, navodi se u saopštenju koje su potpisali Dokumenta – centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava, Hrvatski P.E.N. Centar, Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Gline.

Žrtva kulturocida bila je i sama crkva, koja je srušena nakon zločina u avgusta 1941. godine.

Mesto zločina prvi je put memorijalno obeleženo 1969. godine izgradnjom Spomen-doma, a uređivanje memorijalnog prostora trajalo je do 1995. godine, što je na kraju uključivalo i 1.564 imena stradalih na kamenim pločama.

U avgustu 1995, nakon operacije Oluja, spomenik je demoliran, ploče su uklonjene, a Spomen-dom preimenovan u Hrvatski dom.

“Duboko smo uvereni da se to nije smelo dogoditi i da je obaveza svih ljudi u Glini da se izjasne za vraćanje izvornog imena memorijalnom objektu i vraćanje spomen-ploča na njihova izvorna mesta. Pitanje kompleksnog preuređenja objekta Spomen-doma sa autentičnim memorijalnim funkcijama u središtu grada tek nakon toga može i treba doći na dnevni red u saradnji sa stručnim službama u Glini, Sisačko-moslavačkoj županiji i Hrvatskoj”, navodi se u saopštenju.

Podseća se i da je mnogo toga u vezi s tragičnim i traumatičnim zbivanjima u Glini i široj okolini 1941. godine do danas nedovoljno istraženo.

Zato je nedavno, od 28. do 30. juna na inicijativu odseka za istoriju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a u saradnji s Hrvatskim državnim arhivom, Documentom i Srpskim narodnim vijećem, održan međunarodni znanstveni kolokvijum “Šta se uistinu dogodilo u glinskoj pravoslavnoj crkvi između 29/30. Jula i 4/5. Avgusta 1941. godine?”, pri čemu je objavljivanje zbornika radova najavljeno za 2013. godinu.

Najvažniji naredni korak morao bi biti učinjen u Glini – objektu na mestu crkve Presvete Bogorodice treba vratiti njegovo izvorno ime – Spomen-dom, a ploče s imenima žrtava treba vratiti na njihova mesta, ističu potpisnici saopštenja.

U nedelju, 29. jula, u sadašnjoj crkvi i kod spomen kosturnica na glinskom pravoslavnom groblju služen je parastos za žrtve masakra u glinskoj crkvi.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.