D.I.C. Veritas

Tanjug, 03.10.2012., Štrbac: Uskoro pretres po pitanju međusobnih tužbi

BEOGRAD – Direktor Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je da je završena prva faza po pitanju međusobnih tužbi Srbije i Hrvatske za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu (MSP) i ocenio da bi najbolje rešenje za oba naroda bilo da se, umesto povlačenja tužbi, održi suđenje i donese presuda.

Gostujući jutros u dnevniku Radio-televizije Srbije Štrbac, koji je član stručnog tima zaduženog za zastupanje Srbije pred MSP, objasnio je da je 30. avgusta Hrvatska dostavila odgovor na srpski odgovor na tužbu čime je završena pisana faza obraćanja stranaka sudu.

“Sud sada treba da zakaže ročište na kojem će sa obe strane da dogovori početak glavnog pretresa i šta će se sve na njemu raditi, odnosno kakvi će se dokazi izvesti i koliko će ceo postupak trajati”, rekao je Štrbac.

On je dodao da tim Srbije radi “punom parom”, iako postoji mogućnost da obe strane u svakom trenutku odustanu od tužbi, ali smatra da bi najbolje rešenje za srpski i hrvatski narod bilo održavanje glavnog pretresa i donošenje presude MSP.

“Dugoročno gledano, Srbi i Hrvati bi trebalo da se pomire i tom pomirenju bi najviše doprinela presuda suda u Hagu, kakva god ona bila. Vlade bi trebalo samo da se potrude da se ta presuda, kakva god ona bila, poštuje”, kazao je Štrbac.

Na pitanje da prokomentariše nedavnu izjavu hrvatske ministarke spoljnih i evropskih poslova Vesne Pusić koja je rekla da tek posle rešenja pitanja nestalih između Srbije i Hrvatske može da bude razmatrano pitanje saradnje i povlačenje međusobnih tužbi za genocid, Štrbac je istakao da Srbija ima skoro duplo više nestalih osoba od Hrvatske u ratu od 1991. do 1995.

“Napad je najbolja odbrana. Ispada kao da Srbija nije zainteresovana za problem nestalih, a zapravo poslednje dve godine upravo Hrvatska ne zakazuje sastanke komisija. Hrvatska je MSP dostavila spisak 1.024 nestale osobe, dok mi imamo 1.995 nestalih, dakle skoro duplo više”, rekao je Štrbac.

On je objasnio da je reč o žrtvama koje su stradale od 1991. do 1995, od kojih je 33 odsto iz 1991.

“Najviše žrtava je iz prve i poslednje ratne godine. Kod ‘Veritasa’ imamo 516 registrovanih grobnih mesta, a Hrvati priznaju pola od te brojke. I to se već godinama posle rata ne ekshumira. Hrvati postavljaju stvar da dok njima Srbija ne otkrije gde je njihovih hiljadu žrtava, oni ne mogu da ekshumiraju poznata grobna mesta, što je potpuno pogrešno”, zaključio je Štrbac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.