D.I.C. Veritas

Tanjug, 04.08.2016., Pančevcu uhapšenom zbog ratnog zločina u Hrvatskoj određen pritvor od mesec dana

Županijsko državno tužilaštvo u Splitu odredilo jednomesečni pritvor Srbinu Mladenu Graovcu (52), koji je uhapšen na svetog Iliju, 2. avgusta, u selu Smiljčiću kod Benkovca.

Njemu je, kako je saopštio Veritas, određen pritvor pod sumnjom da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom u toku devedesetih prošlog veka na području Severne Dalmacije.

U saopštenju Veritasa se navodi da se Mladenovo ime nije nalazilo na spisku Državnog tužilaštva na dan 31. marta 2013. na kome je tada bilo 1.577 imena, pa ga je to ohrabrilo da odlazi u Hrvatsku.

Inače, Mladen poseduje državljanstvo i Srbije i Hrvatske.

Hrvatski mediji: Vozač iz Pančeva osumnjičen za ratni zločin uhapšen u Splitu

U toku rata bio je angažovan u nekim teritorijalnim jedinicama u Smiljčiću i okolini.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta do sada je uhapšeno 159 Srba, od kojih su 54 ekstradirana u Hrvatsku.

Od ekstradiranih do sada je protiv 20-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru.

Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih poternica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od Hrvatske, navodi se u saopštenju Veritasa, koje je potpisao predsednik  Savo Štrbac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.