D.I.C. Veritas

Tanjug, 05.05.2014., Odloženo suđenje Merčepu

Zagreb – Zbog bolesti penzionisanog generala Martina Špegelja (87) odloženo suđenje Tomislavu Merčepu za ratni zločin u Pakračkoj Poljani 1991. nad srpskim civilima

Nakon što je tužilaštvo odustalo od ispitivanja Špegelja, predsjednik sudskog veća Zdravko Majerović prihvatio je predlog tužilaštva da se, umjesto Špegelja, na iste okolnosti ispita Karl Gorinšek, koji je krajem 1991. bio komandant odbrane Osijeka.

Merčep se kao komandant rezervnog sastava MUP-a tereti za pljačku, odvođenja i ubistva srpskih civila sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja, a on tvrdi da nije kriv i poriče da je komandovao jedinicom koja se nazivala njegovim imenom, objavila je agencija Hina.

Jedan od najpoznatijih u javnosti je slučaj ubistva u Zagrebu krajem 1991. godine, kada je u svojoj kući likvidiran Mihajlo Zec, uspješni zagrebački mesar, dok su njegova supruga Marija i 12-godišnja ćerka Aleksandra otete i ubijene hicima u glavu.

Martin Špegelj bio je kratko ministar odbrane Republike Hrvatske, 1990. , kasnije komandant u Hrvatskoj vojsci, poznat po zalaganju za naoružavanje novostvorene Hrvatske države. Špegelj je pokrenuo kampanju kupovanja oružja na crnom tržištu, uvozeći oružje iz bivših zemalja Varšavskog pakta.

U januaru 1991. Televizija Beograd objavila je video snimak Špegeljevog razgovora s prikrivenim agentima KOS-a, vojne kontraobaveštajne službe SFRJ, a sadržaj snimka bio je kompromitujući za novu hrvatsku vlast.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.