D.I.C. Veritas

Tanjug, 05.06.2015., Porodice traže ubrzanje procesa ekshumacije

Posle sastanka udruženja porodica nestalih i predsednika komisija vlada Srbije i Hrvatske za nestale, predsedavajuća Regionalne koodrinacije udruženja porodica nestalih osoba sa prostora bivše Jugoslavije Ljiljana Alvir rekla je da je od institucija zatraženo i da se tačnije odrede vremenske rokovi za rešavanje otvorenih pitanja koji stoje između dve države.

“Pre svega, reč je otvaranju arhiva JNA i drugih arhiva koji sadrže informacije o nestalim osobama”, rekla je Alvir.

Ona je navela da su udruženja porodica nestalih osoba delimično zadovoljna sastankom, naglasivši da su predstavnici institucija Hrvatske i Srbije pokazali volju za ubrzanje procesa.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da je 2.030 slučajeva prošlo kroz evidencije nestalih sa područja Hrvatske.

“Urađeno je mnogo, ali kad se gleda iz ugla porodica to nije dovoljno. Ni mi nismo zadovoljni, susrećemo se sa mnogim otvorenim pitanjima koja dugo traju”, rekao je Odalović.

Odalović je apelovao na sve porodice koje nisu dale krv to učine, kako bi se došlo do što više značajnih informacija.

“Pitanje nestalih je civilizacijsko, humanitarno, državno i političko pitanje, a od ovog procesa razrešavanja slučajeva zavise i drugi procesi kad je u pitanju zajednička budućnost”, rekao je Odalović.

Predsedavajući Poverenišstva za zatočene i nestale vlade Hrvatske Ivan Grujić rekao je da će Hrvatska nastaviti sa procesom ekshumacija zajedničkih grobnica.

On je dodao da je do sad iz zajedničkih grobnica ekshumirano 1.200 posmrtnih ostataka, što znači da je 90 odsto slučajeva rešeno.

“Ostaje nam da rešimo još deset odsto slučajeva, što znači oko 150 posmrtnih ostataka, čime bi bio završen taj proces”, rekao je Grujić.

On je dodao da je na sastanku dve komisije rešeno pitanje evidencije i nadležnosti, navodeći da su do sad postojale različite interpretacije.

Dogovoreno je, istakao je, da se u narednih šest meseci održi još jedan sastanak u širem sastavu, a u međuvremenu i tematski sastanci o otvorenim pitanjima, između ostalog i o dokumentaciji.

Predviđena su, rekao je, i zajednička terenska izviđanja na svim mestima gde postoje informacije da se mogu naći grobnice.

Predstavnik Međunarodne komisije za nestale osobe Metju Holidej rekao je da je krajem rata na evidenciji nestalih bilo 40.000 osoba, a da je do danas identifikovano 70 odsto.

“To je pokazatelj spremnosti država u reigonu da reše problem nestalih lica”, rekao je Holidej.

On je naveo da je uz preko projekta te komisije identifikovano 550 osoba promoću DNK analize, te da se taj rad nastavlja.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.