D.I.C. Veritas

Танјуг, 05.08.2017, Парастос жртвама “Олује” у Бечу

Поводом Дана сећања на прогнане и страдале Србе у бечком храму Светог Саве одржан је парастос жртвама хрватске операције “Олуја”.

Амбасадор Републике Србије у Аустрији Перо Јанковић истакао је да је једино што можемо да учинимо у помен на настрадале у “Олуји” 1995. године да се сећамо, да не заборављамо.

“Хришћански временом можемо да праштамо, али да заборавимо – не смемо. Поука тога је да само јединством, уздањем у себе, заједничким напорима нашу државу побољшавамо, унапређујемо и тиме услове за живот српског нарада”, истакао је Јанковић.

Најавио је да ће Амбасада и Српска православна црква у Аустрији истрајати и настојати да окупи убудуће што више људи како би сећање на те тренутке, као опомена за будућност, остали присутни у нашим успоменама и поука за нас и нашу децу.

Подсетио је да су хрватске војне, паравојне и полицијске јединице пре 22 године, само током операције “Олуја”, у првој недељи августа протерале више од 250.000 Срба из Крајине, као и да је кроз друге операције у источној и западној Славонији и са других територија и градова Хрватске током деведесетих прогнано још намање толико Срба.

“Кроз те акције, али и друге методе притисака, напада на Србе, њихове објекте и Српску православну цркву, подстицањем антисрпског расположења, редефинисањем историје и чињеница из Другог светског рата, те глорификацијом усташтва и неофашизма удео српског становништва у укупној популацији те државе за само неколико година смањен је са преко 12 процената на испод четири одсто”, указао је амбасадор Јанковић.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.