D.I.C. Veritas

Tanjug, 07.04,2013., Debata o radu MSP biće održana, uprkos pritiscima, Ban Ki Mun potvrdio učešće!

Predsednik informaciono-dokumentacionog centra Veritas Savo Štrbac rekao je pred debatu u Generalnoj skupštini UN o radu međunarodnog krivičnog tribunala, koju je zakazao predsednik Generalne skupštine te organizacije Vuk Jeremić za 10. april, da očekuje da će mnogi učesnici otkazati učešće u njoj zbog pritisaka “moćnika”.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun potvrdio je učešće u javnoj debati o radu međunarodnih krivičnih tribunala i on će se učesnicima skupa obratiti na početku, uz predsednika Generalne skupštine Vuka Jeremića.

Među velikim brojem državnika koji će govoriti na skupu, biće i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, najavljeno je ranije iz Beograda.

Pozdravljajući Jeremićev potez da sazove debatu, Štrbac je ukazao da je, međutim, već puno najavljenih učesnika otkazalo dolazak.

 “To su ljudi od kojih to nikad ne bih očekivao, među kojima i pripadnici nevladinih i humanitarnih organizacija koji su oberučke prihvatili poziv a sada otkazuju i izvinjavaju se”, rekao je Štrbac Tanjugu.
 
Iako su prvo prihvatili učešće u debati, posle par dana su to učešće otkazali predsednica Parlamentarne skupštine država članica IČ Tina Intelman i izvršni direktor Hjuman Rajts Voča Kenet Rot.
 
Štrbac je naveo i da su učešće već otkazali i predsednik Hrvatske Ivo Josipović kao i predsedavajući Haškog suda Teodor Meron koji je državljanin SAD pa time, kako smatra Štrbac, pokazuje da su SAD iznad UN.
 
“Hrvati su lobirali za svoje generale i izlobirali i svaka im čast. Ko je nama kriv što nismo lobirali”, zapitao se Štrbac naglasivši i da se lobiranje mnogo plaća, da se mi u lobiranju nismo pretrgli a da moderni svet tako funkcioniše.
 
On je, međutim, ukazao da još nije sve gotovo i da postoji mogućnost da se pokrene postupak revizije presude hrvatskim generalima, za šta treba samo pronaći dokaz koji nije bio poznat sudu.
 
“Takav dokaz postoji, to su topnički ili artiljerijski dnevnici, koje je Tužilaštvo u Hagu tražilo od Hrvata, ali ga nisu dobili. Ja sam uveren da taj dokaz postoji, da nije fizički uništen već da je samo sakriven. Garantujem da bi se ti dnevnici pojavili kada bi se raspisala primerena nagrada, recimo, za početka milion evra i to bi mogle da urade srpske vlasti”, predlaže predsednik “Veritasa”.
 
On je podsetio da je Srbija raspisivala nagrade za informacije o našim haškim optuženicima Hadžiću, Karadžiću, Mladiću…
 
“Poslednja raspisana nagrada za informaciju o Mladiću u Srbiji bila je 10 miliona evra, kad može da se raspisuje nagrada za ljude može i za dokumenta”, smatra Štrbac.
 
Predsednik Generalne skupštine UN Jeremić nedavno je izjavio da će debata o radu međunarodnog krivičnog pravosuđa biti održana u UN 10. aprila, istakavši da “nema sile koja bi mogla da ga natera da odustane od nje”.
 
I on je istakao da od samog početka postoji pritisak zbog odluke da se ta tema stavi na listu javnih rasprava u GS UN i da “nije iznenađenje što pritisak progresivno raste kako se približavamo 10. aprilu”.
 
On je kazao da će, iako je jedan broj već potvrđenih učesnika u popodnevnom, nevladinom delu, bio prisiljen da se povuče, u toj sesiji učestvovati izuzetno ugledan ekspertski sastav.
 
U kancelariji predsednika Generalne skupštine kažu da će konačan spisak učesnika na javnoj debati saopštiti 24 sata pred samo održavanje.
 
Štrbac je podsetio da je Jeremić zakazao debatu revoltiran upravo oslobađajućom presudom za hrvatske generale Antu Gotovinu i Milana Markača, koji su učestvovali u akciji “Oluja” kada je iz Hrvatske proterano više od 200.000 Srba.
 
“Ta presuda izazvala je nepodelejni i opravdani revolt u Srbiji, ovog puta nije bilo ni drugačijih istupanja ni podela, svi su jedinstveni da je ta odluka bila duboko nepravedna i da iza nje stoji nalog nekih moćnika”, kazao je Štrbac.
 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.