D.I.C. Veritas

Tanjug, 07.07.2015, Australija sutra izručuje Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj?

SIDNEJ – Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, posle devetogodišnje pravne bitke Australija će sutra izručiti Hrvatskoj, piše australijski list Australijen, pozivajući se na visoke izvore bliske pravosuđu.

Vasiljković, kako prenosi Hina navode Australijena, sa aerodroma u Sidneju prema Hrvatskoj bi trebalo da poleti u sredu ujutro po australijskom vremenu u pratnji hrvatskih policajaca, a posle formalnog hapšenja u zagrebačkoj vazdušnoj luci, 60-godišnji bivši pripadnik Crvenih beretki biće odmah prebačen na Županijski sud u Splitu.

Vasiljković, koji je u Australiji živeo pod imenom Daniel Sneden, uhapšen je u Pertu 2006. godine i od tada se nalazi u ekstradicionom zatvoru, osim perioda koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. godine, nakon kojeg je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovo uhapšen.

Vlada Australije je u novembru 2012. donela odluku da Kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog “natezanja” i pokušaja odbrane da ospori hrvatski zahtev za izručenjem koji je podnet 2005.

Vasiljković je 2013. prolongirao izručenje Hrvatskoj pošto je sudija australijskog suda prihvatio njegovu žalbu kojom je tvrdio da je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Tu odluku je, međutim, poništio savezni sud.

Kapetana Dragana Hrvatska traži u vezi optužbi za ratne zločine počinjene u vreme kada je bio komandant u Krajini 1991. i 1992. godine. Prema optužnici koju je objavilo Tužilaštvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da budu ubijeni i komandovao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, negira sve optužbe.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.