D.I.C. Veritas

Tanjug, 08.07.2013., Vukčević: Ažurirani spiskovi sadrže gotovo 600 okrivljenih više

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukcević rekao je danas da će saradnja Komisije Srbije i Hrvatske za razmjenu spiskova optuženih ili osuđenih za ratne zločine, počinjene od 1991. do 1995, doprinijeti razrješenju višegodišnjih otvorenih pitanja na tom planu.

On je u izjavi Tanjugu pohvalio ažuriranje spiskova koje je hrvatska strana početkom jula dostavila Ministarstvu pravde i državne uprave Srbije, ukazujući da ni srpsko tužilaštvo, ni hrvatsko državno odvjetništvo ne vode evidenciju po nacionalnoj pripadnosti optuženih osoba.

Prije tri godine, kada je dostavljen prvi spisak iz Hrvatske na njemu je bilo 900 osoba.

Ministarstvo pravde i državne uprave Srbije saopštilo je danas da je početkom jula od Hrvatske dobilo novi ažurirani spisak koji sadrži ukupno 1.557 lica, protiv kojih je u toj državi u toku istraga ili su podignute optužnice za ratne zločine (počinjene u periodu 1991-1995. godine).

Spisak sadrži i pregled osuđenih lica (kojima se u Hrvatskoj sudilo u odsustvu, jer su izbjegli u Srbiju, što je onemogućavalo njihov povratak u Hrvatsku – za njima su raspisane potjernice).

Prema Sporazumu srpskog i hrvatskog tužilaštva o ustupanju dokaza, optuženi za ratne zločine koji se nalaze u Srbiji trebalo bi da budu procesuirani pred srpskim pravosuđem na osnovu dokaza koje bi hrvatsko tužilaštvo ustupilo srpskom i obrnuto.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.