D.I.C. Veritas

Tanjug, 10.05.2015., Beograd danas obeležava Dan sećanja na holokaust

Gradski menadžer Goran Vesić istakao da je Dan pobede ponos za sve Beograđane, kao i da su obezbeđena sredstva za završetak projekta za uređenje prostora Starog sajmišta kao mesta stradanja od nacističkih zločina.

- Dan pobede je veliki dan, kako za ceo svet tako i za Beograd, to je dan kada je pre 70 godina slobodno čovečanstvo pobedilo fašizam, najveće zlo u istoriji. Drugi svetski rat je najveća tragedija koja se desila u istoriji čovečanstva, po nepotvrđenim informacijama u njemu je poginulo više od 50 miliona ljudi, a u bivšoj Jugoslaviji taj broj se procenjuje na brojke od milion do 1.700.000 ljudi, od čega su polovina bili Srbi, koji su i najviše nastradali. Zato danas treba da se setimo i Kozare, Sutjeske, Neretve, Starog sajmišta i svih stratišta, i da budemo ponosni na ulogu naše zemlje i našeg grada, koji je zbog svoje uloge i proglašen za grad-heroj. Naš grad u toj borbi platio je visoku cenu kroz bombardovanje i to svakako zaslužuje sećanje na sve žrtve – rekao je Goran Vesić.

Govoreći o obnovi kompleksa Staro sajmište Vesić je rekao da je grad Beograd uspeo da obezbedi potrebna sredstva.

 - Danas je Dan sećanja na holokaust u Beogradu, mi smo ga ustanovili odlukom Skupštine grada prošle godine i ove se prvi put zvanično obeležava. To je podsećanje na 10. maj 1942 godine kada su nacisti proglasili da u Beogradu više nema Jevreja. I zasta, osim onih koji su se sakrili, otišli u partizane ili bili u zarobljeništvu u Beogradu nije bilo Jevreja. Taj dan obeležavamo u dogovoru sa jevrejskom zajednicom, a Staro sajmište je upravo mesto gde su oni ubijani, a kasnije su tu stradali antifašisti, Srbi, Romi i drugi – kaže Vesić.

 On je istakao da je grad Beograd ove godine obezbedio potreban novac za završetak projekta za Staro sajmište.

 - Sledeće godine nas čeka raspisivanje konkursa za idejno rešenje i ja se nadam da posle toga možemo da pristupimo uređenju tog prostora kako bi on bio obeležen onako kako dolikuje – kazao je gradski menadžer.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.