D.I.C. Veritas

Tanjug, 10.07.2015., Kapetan Dragan: Nisam kriv

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koga Hrvatska tereti za ratne zločine, poručio je danas da nije kriv tokom prvog ispitivanju u splitskom Županijskom državnom tužilaštvu.

SPLIT – Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koga Hrvatska tereti za ratne zločine, poručio je danas da nije kriv tokom prvog ispitivanju u splitskom Županijskom državnom tužilaštvu.

Osim toga, prenose hrvatski mediji, nije rekao ništa, samo je najavio da će izabrati drugog advokata umesto Darka Stanića, koga mu je po službenoj dužnosti dodelio splitski Županijski sud. 

Na pitanja šibenskih tužilaca koji rade na predmetu nije htio da odgovara, a potom je vraćen u zatvor na Bilice u ćeliju u kojoj, zbog bezbednosti nema društvo.

Nakon gotovo desetogodišnjeg ekstradicionog postupka, Vasiljković je juče stigao na zagrebački aerodrom kao prvi australijski državljanin koga je ta država izručila zbog ratnog zločina.

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova hrvatske Ranka Ostojića, izručenje kapetana Dragana bila je vrlo komplikovana akcija koja je trajala više dana u saradnji s australijskom policijom.

Ostojić je danas izjavio da su se pritom strogo poštovala sva pravila i da se Vasiljkoviću može garantovati pošteno suđenje.

Vasiljković, koji ima i srpsko državljanstvo, u Australiji je živeo pod imenom Daniel Sneden, uhapšen je u Pertu 2006. godine i od tada se nalazio u ekstradicionom zatvoru, osim perioda koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. godine, nakon kojeg je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovo uhapšen. 

Vlada Australije je u novembru 2012. donela odluku da kapetana Dragana izruči Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog “natezanja” i pokušaja odbrane da ospori hrvatski zahtev za izručenjem koji je podnet 2005.

Vasiljković je 2013. prolongirao izručenje Hrvatskoj pošto je sudija australijskog suda prihvatio njegovu žalbu kojom je tvrdio da je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Tu odluku je, međutim, poništio savezni sud.

Kapetana Dragana Hrvatska traži u vezi optužbi za ratne zločine počinjene u vreme kada je bio komandant u Krajini 1991. i 1992. godine.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, konstantno je negirao sve optužbe.

Ministar pravde Hrvatske Orsat Miljenić tvrdi da će biti procesuiran kao svaki drugi okrivljeni, dok njegov srpski kolega Nikola Selaković kaže da je pitanje da li će kapetan Dragan u Hrvatskoj imati pravično suđenje i dodaje da će mu Srbija pomoći, u skladu sa zakonom.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.