D.I.C. Veritas

Tanjug, 11.06.2013., NOVE LIČNE KARTE, PRILAGOĐENE EU, OD DANAS U HRVATSKOJ

ZAGREB (Tanjug) – U Hrvatskoj je danas počelo izdavanje ličnih karata s unapređenim elementima zaštite i ličnim identifikacionim brojem, koje će biti dovoljne za ulazak u zemlje EU.

Kako je saopšteno iz hrvatskoj MUP-a, nove lične karte izdaju se u svim policijskim upravama i stanicama koja obavljaju upravne poslove, a moći će da ih dobiju i deca mlađa od 16 godina.
Te će lične karte, čija izrada košta 48,5 kuna (6,45 evra), služiti kao putni dokument za države članice EU u koju Hrvatska ulazi 1. jula, ali i za neke druge zemlje.
Kako je lična karta jeftinija od pasoša, njihovim izdavanjem deci olakšaće se i pojednostaviti putovanja.
Građani Hrvatske neće 1. jula morati menjati lične karte koje važe do isteka roka na koji su izdate.
Osim ličnih karata koje se izdaju od 2003, u opticaju je i određeni broj ličnih karata izdatih s rokom važenja trajno licima starijim od 65 godina.
Građani koji imaju te lične karte ne moraju ih menjati, ali ih ne mogu koristiti kao dokumente za prelazak državne granice jer ne odgovaraju međunarodnim standardima zaštite.
Oni će, ako žele da putuju po EU i drugim zemljama za koje je dovoljno imati ličnu kartu, te lične karte morati zameniti za nove ili vaditi pasoš, ističu u MUP-u.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.