D.I.C. Veritas

Tanjug, 15.06.2015., Počeo glavni pretres za Ovčaru

U Apelacionom sudu u Beogradu počeo je glavni pretres u procesu protiv optuženih za učešće u ratnom zločinu na poljoprivrednom dobru “Ovčara” kod Vukovara.

Prema optužnici tužilaštva za ratne zločine tamo je ubijeno 200 hrvatskih zarobljenika.

Raniju pravosnažnu presudu Apelacionog suda kojom su optuženi bili osuđeni na kazne od 20 godina zatvora ukinuo je Vrhovni kasacioni sud pošto je usvojio zahtev za zaštitu zakonitosti (vanredni pravni lek) njihovih branilaca i vratio predmet Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje.

Pretres se nastavlja sutra kada bi sud trebalo da saslušava dva svedoka saradnika, tako da će tok postupka biti zatvoren za javnost.

Presuda koju donese Apelacioni sud biće pravosnažna.

Zbog ukidanja prve pravosnažne presude, okrivljenima je u februaru prekinuto je izvršenje kazne od 20 godina zatvora i oni su pušteni da se brane sa slobode do nove pravosnažne presude.

Izvršenje kazne prekinuto je odlukom Apelacionog suda Miroljubu Vujoviću, Stanku Vujanoviću, Predragu Milojeviću, Saši Radaku, Đordu Šošicu i Miroslavu Đankoviću.

Optuženi za zločin na Ovčari mahom u pritvoru i zatvoru bili od 2003. godine.

Njima je izrečena mera zabrane napuštanja boravišta i obaveza da se svakog ponedeljka javljaju policijskoj stanici kojoj pripadaju po mestu prebivališta.

Zločin na poljoprivrednom dobru “Ovčara” dogodio se 21. novembra 1991. godine, kada su prema optužnici mučena i ubijena najmanje 193 ratna zarobljenika.

Za ubistvo preko 200 hrvatskih civila, Tužilaštvo za ratne zločine do sada je optužilo 20 okrivljenih. Od tog broja, njih 15 je pravosnažno osuđeno na ukupno 207 godina zatvora, dok je petoro oslobođeno optužbi.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.