D.I.C. Veritas

Tanjug, 18.06.2015., Haradinaj: Ne plašim se izručenja Srbiji

Bivši premijer Kosova i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koji je uhapšen u Ljubljani, rekao je danas da se ne plaši izručenja Srbiji, a za slovenačku vlast je rekao da se u njegovom slučaju “ponela sramno”.

BEOGRAD/LJUBLJANA – Bivši premijer Kosova i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koji je uhapšen u Ljubljani, rekao je danas da se ne plaši izručenja Srbiji, a za slovenačku vlast je rekao da se u njegovom slučaju “ponela sramno”.

“Ja sam u Ljubljani, čekam odluku da mi vrate pasoš kako bi otputovao za Prištinu. Za mene je ova situacija neprihvatljiva, da Slovenija nije to raščistila. Ako nije njihova greška, ako nije sistem pogrešio, onda je to zlonamera vlasti ovde. Ne brinem se za Srbiju uopšte, ja sam građanin Kosova”, rekao je Haradinaj za N1.

Ta TV saznaje da je Haradinaju dodeljen advokat po službenoj dužnosti.

Inače, Haradinaj je nakon hapšenja u Ljubljani izveden pred istražnog sudiju nakon čega mu je oduzet pasoš i zabranjeno nauštanje zemlje.

Slovenački pravosudni organi, kako su javili tamošnji mediji, proveravaju srpsku poternicu i čekaju eventualni zahtev Srbije za izručenje.

 

Slovenački sud proverava optužnicu protiv Haradinaja

Sud u Kranju proverava da li još postoji optužnica u Srbiji protiv bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i proverava da li mu je već suđeno za dela za koja ga optužuje Srbija.

U sudu je danas rečeno slovenačkoj agenciji STA da se proverava optužnica nakon što je slovenačka policija već proverila sa srpskim vlastima postojanje srpske poternice iz 2006. godine, a na osnovu koje je Haradinja u sredu i priveden sa ljubljanskog aerodroma.

Agenciji STA na sudu je rečeno da postupak u slučaju Haradinaj vodi na isti način koji bi vodila protiv bilo kojeg drugog stranog državljanina, a na osnovu međunarodne poterenice.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, uhapšen je na ljubljanskom aerodromu, po povratku iz Berlina, javila je prištinska Koha Ditore.

Haradinaj je pred sudijom izjavio da neće napustiti Sloveniju bez sudskog odobrenja, a pasoš mu je privremeno oduzet.

Haški tribunal je dva puta oslobađao Haradinaja krivice za ratne zločine.

Haradinaj je nakon suđenja u Hagu, koje je trajalo do aprila 2008, oslobođen zbog nedostatka dokaza. 

 

 
 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.