D.I.C. Veritas

„Tanjug“, 20.01.2012. U ponedeljak suđenje za zločin protiv civila u selu Lovas

BEOGRAD – Glavni pretres protiv 14 optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Lovas u Hrvatskoj 1991. nastavlja se u poneljak, 23. januara pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je da će se suđenje do 24. januara održavati u sudnici 2, sa početkom u 9.30 sati, u zgradi Višeg suda u Beogradu.

“Preciziranom optužnicom od 28.12. 2011. godine, okrivljenima se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe u saopštenju, kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije “Dušan Silni”, optuženi su ubili 70 hrvatskih civila, tokom oktobra i novembra 1991. godine.

“U optužnici se navodi da su, tokom napada na Lovas, 10. oktobra 1991. ubijena 22 civila u kućama i u dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su i 23 osobe u improvizovanim zatvorima. Dvadeset i dva civila su poginula kada su, 18. oktobra 1991, kao živi štit bili naterani da koračaju kroz minsko polje, a u sporadičnim incidentima stradala su još tri civila”, navodi se u saopštenju.

Optuženi su LJuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić, Željko Krnjajić, Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković, Radisav Josipović, Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović, Aleksandar Aikolaidisa.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.