D.I.C. Veritas

Tanjug, 22.04.2016., Parastos za Srbe stradale u “Bljesku” [Video]

Parastosom u Crkvi Svetog Marka i polaganjem venaca danas je u Beogradu obeležena 21 godina od stradanja Srba u Hrvatskoj vojnoj akciji “Bljesak”, gde su prisutni zatražili da se odgovorni za taj zločin procesuiraju.

Dragana Đukić iz Udruženja porodica nestalih i poginulih lica “Suza” rekla je da porodice ne mogu da zaborave taj dan i da je svima veoma bitno da nađu kosti svojih najmilijih te da ih dostojno sahrane jer to zaslužuje svako.

Ona je istakla da je poruka i ove godine da se ubrza proces i reše svi nestali slučajevi kao da se više nikada to ne ponovi.

“U akciji “Bljesak” ubijeno je i nestalo 283 osobe, 57 žena i devetoro dece. Akcija je trajala svega 36 sati”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, još se veliki broj vodi kao nestali, a veliki broj je ekshumiran i u Zagrebu čeka na identifikaciju.

Navodeći da je ceo proces usporen, ona je istakla da mnoge majke neće ni dočekati da slučajevi budu rešeni, a da većina njih živi za dan kada će naći kosti njihovih najmilijih.

Predsednik Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je da već godinama ponavljaju istu stvar a to je da nema ni optužnice ni prave istrage, iako je bilo nekih pokušaja.

Na pitanje šta očekuje od ove hrvatske vlade, Sstrbac je rekao da ne očekuje ništa, osim revitalizacije ustaštva.

“Kada nisu uspeli ovi koji su bili leva opcija, od ovih profašista ne možemo ništa očekivati što se tiče procesuiranja njihovih oružanih snaga”, rekao je Štrbac.

Prvog maja 1995. godine hrvatske vojne, paravojne i politicijske snage sprovele su akciju “Bljesak” na teritoriji zapadne Slavonije.

Kako je navedeno, za samo 36 sati , proterano je oko 15.000 Srba, 283 ih je ubijeno ili nestalo.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.