D.I.C. Veritas

Tanjug, 22.05.2015., Tribunal: Hadžić uskoro ponovo u Srbiji

Sudsko veće Haškog tribunala odobrilo je ponovno puštanje optuženika Gorana Hadžića na privremenu slobodu čim od Srbije budu stigle potrebne garancije.

HAG – Sudsko veće Haškog tribunala odobrilo je ponovno puštanje optuženika Gorana Hadžića na privremenu slobodu čim od Srbije budu stigle potrebne garancije.

Za Hadžića će važiti isti uslovi kao i u aprilu kada je zbog lečenja prvi put pušten na privremenu slobodu, a to pored ostalog znači da će biti pod svakodnevnim policijskim nadzorom, kao i da neće moći da govori u javnosti, navedeno je u odluci Veća, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Hadžić je početkom maja vraćen u Hag na kontrolni zdravstveni pregled, a kako je tada objasnio njegov advokat Zoran Živanović, to je deo predviđene procedure, jer je Hadžić lečenje započeo u Holandiji.

Suđenje Hadžiću je u prekidu od oktobra 2014. godine, kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru. Odbrana je precizirala da on boluje od tumora i da je bolest “u konačnoj fazi”.

Hadžić se u optužnici tereti za progon Hrvata na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, za istrebljenje, ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovečna dela, deportaciju i prisilno premeštanje u periodu od 1991 do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.