D.I.C. Veritas

Tanjug, 26.07.2015., Hrvatska: U Srbu antifašistički skup i prevaški kontraskup

U Srbu u Hrvatskoj danas su se povodom Dana ustanka u Drugom svetskom ratu okupili predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), a istovremeno je organizovan i kontraskup desničarske stranke prava (A-HSP).

ZAGREB – U Srbu u Hrvatskoj danas su se povodom Dana ustanka u Drugom svetskom ratu okupili predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), a istovremeno je organizovan i kontraskup desničarske stranke prava (A-HSP).

Kontraskup je organizovan uz odobrenje policije koja nije reagovala  iako su oni provocirali ustaškim pozdravom “za dom spremni” i isticanjem šahovnice sa prvim belim poljem, navodi se u saopštenju SNV.

Pravaši, koje je policija fizički sprečila da priđu spomeniku, negirali su zlocicne u Jasenovcu i Jadovnu tvrdeći u svojim govorima kako je u Jasenovcu stradalo svega 400 osoba, a da je u jamama Velebita, gde je 1941. osnovan logor Jadovno, pronađen tek jedan leš.

Predsednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da je kontramiting skup ljudi koji mrze, koji bi hteli proterivati i onih koji su juče kazali da je ovo njemu poslednji skup i da Pupovac treba da bude prvi Srbin koji će biti proteran iz Hrvatske, navodi se u saopštenju SNV.

Pupovac je istakao da se predstavnici SNV i drugih antifasističkih organizacija u Srbu okupljaju ne da bi slavili rat niti da bi širili mržnju, već zbog onoga zbog čega su se na ovom mestu okupili ustanici pre 74 godine -  da bi živeli u miru i državi u kojoj će vladati zakoni jednaki za sve.

On je upozorio da je veličanje rata opasano za izgradnju mira te da je nacionalna isključivost i netrpeljivost, kakva se razvija u Hrvatskoj i drugim delovima bivše Jugoslavije, opasna.

“Umesto da govorimo o razvoju ovih krajeva, mi moramo govoriti o tome da li je antifašizam bio istinski slobodarski pokret ili nije. Umesto da govorimo o tome kako da ljude u ovoj zemlji učinimo sretnijima, bogatijima, da ne odlaze, ovde se još uvijek prebrojava koga ima više, a koga manje”, rekao je Pupovac.

Obeležavanju Dana ustanka prisustvovali su predstavnici lokalnih veća srpske nacionalne manjine, članovi antifašističkih udruženja i delegacija Ambasade Srbije u Hrvatskoj na čelu s Bosom Prodanović, otpravnicom poslova, navodi se u saopštenju.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.