D.I.C. Veritas

Tanjug, 29.08.2013., Ojdanić: Nisam počinio zločin, savest mi je čista

BEOGRAD – Penzionisani general Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić izjavio je danas po povratku iz Haga da nije počinio nikakav ratni zločin, da mu je savest čista i da mirno spava.

Ojdanić, kojeg su dočekali brojni rođaci, rodbina i prijatelji, je u skoro dvadesetominutnom obraćanju novinarima na Aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu rekao i da je razočaran u međunarodno pravo i pravdu.

On je naveo da je tokom sukoba 1999. na Kosovu i Metohiji bilo zločina na svim stranama i da se uvek zalagao da se svi zločinci kazne.
“Evo me posle 11 godina, četiri meseca i četiri dana ponovo među vama, na slobodi, čiste i mirne savesti”, rekao je Ojdanić.

On je naveo i da celom svetu “gleda pravo u oči”, svestan da nije kao načelnik generalštaba VJ i načelnik štaba Vrhovne komande “počinio ništa što bi moglo predstavljati krivično delo, a kamoli ratni zločin ili zločin protiv čovečnosti”.

Ojdanić je naveo i da je ponosan na to što je ispunio svoju zakletvu prema narodu i otadžbini “u trenutku varvarske agresije 16 najozbiljnijih država NATO predvođenih SAD”.

On je rekao i da se pri tome strogo držao Ženevske konvencije, odredbi međunarodnog ratnog i humanitarnog prava i pravila i običaja ratovanja i da je sve to “naredbodavno spustio do najnižih nivoa komandovanja”.

Ojdanić je, podsetivši kako je došlo do oružanog napada na SRJ, oštro kritikovao tadašnjeg vrhovnog komandanata NATO snaga Veslija Klarka koji se nije pojavio u Hagu, u svojstvu svedoka u procesu protiv njega ocenivši da Klark nije smeo da se suoči sa istinom.
“Pred vas izlazim razočaran u međunarodno pravo i pravdu”, rekao je on ocenivši da u međunarodnoj zajednici ne vladaju pravo i pravda “nego vladaju pravo i pravda jačega”.

On je naveo i da je odluka o agresiji na SRJ bila doneta pre nego što je počela, a kritikovao je svog prethodnika na mestu načelnika Generalštaba VJ (Momčila Perišića), jer je, po njemu, “našao modus da se u trenutku agresije ne nađe na čelu vojske”.

Ojdanić je naveo i da je tokom sukoba “zločina bilo na sve tri strane, a da je, nažalost, suđeno samo državnom, vojnom i policijskom vrhu SRJ i Srbije”.
“Izrazio sam žaljenje i sada ga izražavam za sve žtrve, bez obzira koja ih je strana počinila”, rekao je on istakavši da se uvek, sa funkcije na kojoj se nalazio zalagao da se nalogodavci, organizatori i počinioci zločina moraju sankcionisati i procesuirati.

Ojdanić je rekao i da “ne postoji ni jedan borbeni ili bilo koji drugi dokument sa njegovim potpisom koji je na sudu bio sporan” i da je problem bilo “takozvano borbeno izvršavanje”.

On je naveo i da je, zajedno sa svojim saborcima razočaran ponašanjem pojedinaca iz vlasti posle petooktobarskih promena u Srbiji ne želeći da precizira na koga misli.

Ojdanić je naveo i da je od svega oficiru najvažnija čast, a citirao je svog vojničkog idola vojvodu Živojina Mišića da je čast oficiru zvezda vodilja u svakoj prilici u životu.
“Sa moje pozicije u kojoj sam se godinama nalazio i danas kada sam na slobodi najvažnije je da mi je savest čista i što sam uvek mirno spavao”, rekao je on.

Ojdanića je na aerodromu dočekao i trubački orkestar koji je sa njegovim rođacima i prijateljima u dva autobusa doputovao iz užičkog kraja gde je penzionisani general VJ rođen.

Okupljeni su nosili državne zastave, a Ojdanićevo pojavljivanje i obraćanje medijima ispratili su skandiranjem “Živeo general” i “Bravo generale”.

Ojdanić je u haškom tribunalu izdržao dve trećine od 15 godina zatvora zbog odgovornosti za zločine na Kosovu i Metohiji.

Tribunal je Ojdanića februara 2009. prvostepeno osudio na 15 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja prisilnog premeštanja, deportacija, ubistava i progona Albanaca sa Kosova 1999. godine.

Ojdanić se dobrovoljno predao Tribunalu u proleće 2002. godine, a sudilo mu se zajedno sa bivšim predsednikom Srbije Milanom Milutinovićem, koji je oslobođen svih optužbi.

Postupak je istovremeno vođen i protiv bivšeg srpskog premijera Nikole Šainovića, generala VJ Nebojše Pavkovića i Vlastimira Lazarevića i policijskog generala Sretena Lukića.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.