D.I.C. Veritas

Tanjug, 29.11.2013., EU: Ćirilica bi mogla biti ozbiljan problem Hrvatske

ZAGREB – Hrvatska bi mogla imati ozbiljnih problema u budućnosti, ukoliko prođe inicijativa za sazivanje referendum o ćirilici i, ako bi Zakon o pravima nacionalnih manjina bio promenjen, upozorili su EU zvaničnici, piše zagrebački “Jutarnji list”.

Pozivajući se na sagovornike iz EU, list piše da je Zakon o sprovođenju i zaštiti prava nacionalnih manjina donet kao uslov iz poglavlja 23, što je bilo nužno za ulazak Hrvatske u EU.
“Ako bi inicijativa za sazivanje referenduma prošla i ako bi se na tom referendumu odlučilo da se zakon mora menjati, i ako bi taj zakon smanjio prava manjina, Hrvatska bi time učinila korak unazad u odnosu na preuzete obveze”, rekli su “Jutarnjem” neimenovani izvori EU.

Ukazuje se i da bi nakon toga mogla uslediti akcija Komisije koja bi morala da utvrdi da li se radi o kršenju EU zakona, što je u ovom trenutku dužnost poverenice Vivijane Reding, zadužene za pitanje pravosuđa.

Napominje se, naime, da bi se Hrvatska morala privići na to da Evropska komisija neće da komentariše svaki događaj koji se tiče njene unutrašnje politike, ali to, kako se navodi, ne znači da ne prati razvoj događaja koji bi mogli dovesti do kršenja EU zakona ili obaveza koje je Hrvatska preuzela kad je ispregovarala članstvo u EU.

List podseća da se Redingova samo jednom izjasnila o pitanju ćirilice u Vukovaru, pre više od dva meseca, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa hrvatskim ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem, kada je postignut dogovor o rešenju spora u slučaju bivšeg visokog funkcionera jugoslovenske i hrvatskih tajnih službi Josipa Perković.

Reding je tada rekla da Komisija prati situaciju u Vukovaru i pozdravlja implementaciju zakona jer je i to jedna od obveza koju je Hrvatska preuzela tokom pristupnih pregovora.
“Znamo za kontinuirane napore koje Hrvatska ulaže u zaštiti pripadnika manjina u skladu s obvezama koje je preuzela tokom pristupnih pregovora. Hrvatska nastavlja da sprovodi zakon o pravima nacionalnih manjina postojanim ritmom i Komisija pozdravlja napore hrvatske vlade na podizanju svesti o pripadnicima nacionalnih manjina da bi se osiguralo poštovanje njihovih prava”, rekla je tada Redingova.

Inače, nakon incidenta koji su se dogodili u Vukovaru zbog uvođenja natpisa na ćirilici iz Komisije su te događe uglavnom komentarisali kao nešto što je vezano uz multijezičnost. Međutim, zvaničnici iz Komisije koji su bolje upućeni u proces pristipnih pregovora nisu bili sretni s takvim odgovorima Komisije jer je i to bila jedna od preuzetih obveza toekom pristupnih pregovora.
Implementacija ustavnog zakona o nacionalnim manjinama bila je jedan od glavnih kriterijuma na kojem je EU insistirala ne samo tokom pregovora o poglavlju 23 već i tokom monitoringa, nakon potpisivanja pristupnog ugovora sve do punopravnog članstva.

O potrebi da hrvatske vlasti implementiraju zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina izjasnio se poverenik Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks.

Protivnici ćirilice u Vukovaru okupljeni oko tzv. “Stožera (štaba) za odbranu hrvatskog Vukovara” širom Hrvatske prikupljaju potpise građana za održavanje referenduma o ćirilici. Za inicijativu je potrebno da prikupe 450.000 potpisa.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.