D.I.C. Veritas

Tanjug, Glas Srpske, RTS, 07.08.2015., Štrbac: Postoji osnova za procesuiranje počinilaca ratnih zločina nad Srbima u „Oluji“

BEOGRAD – Presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde su osnova za procesuiranje počinilaca ratnih zločina nad Srbima u Hrvatskoj, za koje niko nije odgovarao, ali i za naknadu štete, ocenio je predsednik Dokumentaciono-informacionog centra Veritas Savo Štrbac.

On je izjavio za Sputnjik da nisu iscrpljene sve pravne mogućnosti kako za krivičnu odgovornost tako i za naknadu štete prognanim i ubijenim Srbima.

“U zaključcima presude Međunarodnog suda pravde, po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid decidirano rečeno da je ‘Oluja’ etničko čišćenje isplanirano na brionskom sastanku Franje Tuđmana sa vojnim i političkim establišmentom”, kazao je on.

Štrbac je predočio da je bilo ubistava i u koloni izbeglica i nad Srbima koji su iz raznih razloga ostali na svojim ognjištima pa su pobijeni, dodajući da je sve je to konstantovano u presudi Međunarodnog suda pravde.

Štrbac smatra da je presuda preuzela i osnažila sve što je Pretresno veće Haškog tribunala utvrdilo u prvostepenoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, u kojoj se kaže da su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio prisilno i trajno iseljavanje Srba sa područja Krajine.

Žalbeno veće koje ih je kasnije oslobodilo, pojašnjava Štrbac, obrazlagalo je jedan segment iz te prvostepene presude koji se tiče pravila od 200 metara prilikom granatiranja i na tome je srušilo prvostepenu presudu.

„Ali, nije demantovalo ono što Hrvati žele da prikažu – da im je ta žalbena presuda očistila od svih prljavština ‘Oluju’. Ne, nije. To je konstatovano u presudi MSP, postoje delovi presude koji se samo tim bave”, precizira Štrbac.

On je naveo da sva ta utvrđenja i zaključi imaju istu snagu kao presude nacionalnih sudova, što znači da ako je konstatovano da su se desila ubistva u kojima je učestvovala Hrvatska, to pruža osnov za traženje isplate naknade štete porodicama.

“Upravo u tom delu mnogo može da pomogne Srbija. Da se zadrži tim pravnika i da nastavi da radi, jer ima šta da radi. Takođe, ako je rečeno da hrvatski generali nisu krivi, jeste neko drugi”, konstatuje Štrbac.

On je podsetio da su Srbi iz Krajine pred Federalnim sudom u Čikagu tužili MPRI (Militeri profešnal risorsiz), koja okuplja penzionisane američke generale, tražeći naknadu za nematerijalnu štetu za izgubljenim zavičajem u iznosu od 10,5 milijardi dolara, zbog saučesništva ove organizacije u izvršenju genocida.

Štrbac kaže da na svakog Srbina koji se vrati u Hrvatsku, njih pet napusti ovu državu, dodajući da je na poslednjem popisu, broj Srba bio je 186.000.

“Hrvatski premijer Milanović je rekao da su stvoreni uslovi za povratak, a ja kažem da nisu. Ljudi ne beže od dobra. Hrvatska tvrdi da se 133.000 Srba vratilo od ‘Oluje', a istraživanja UNHCR-a kažu da je od te brojke samo 38 odsto preostalo u Hrvatskoj, da se 45 odsto vratilo ponovo u zemlje izbeglištva, a da je 17 odsto umrlo”, naveo je on.

Ta smrtnost govori da je u pitanju staračka populacija koja se vraća, zaključio je Štrbac.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.