D.I.C. Veritas

Tanjug,RTS, 09.08.2016., Hrvatska: Ombudsman utvrđuje navodnu zloupotrebu dece u Srbu

Ivana Milas Klarić, obudsman za prava deteta u Hrvatskoj, zatražila je izveštaj o navodnoj zloupotrebi i manipuliciji decom na obeležavanju godišnjice Dana ustanka protiv fašizma, 27. jula u Srbu, pošto joj se požalilo Udruženje “Žene u Domovinskom ratu – Zadar”, koje tvrde da su ta deca recitovala tekst u kojem se veliča “zločinački komunistički režim”.

Zadarsko udruženje “Žena u Domovinskom ratu”, naime, tvrdi da je svedočilo događaju na koji su organizatori doveli decu iz Vukovarsko-sremske županije, iz Osnovne škole Bobota, da recituju, kako se navodi, neprimereni tekst.

Kao posebnu zamerku su istakli da su ta deca recitacijama sebe nazivali budućim Titovim borcima i, navodno, pozivali na nasilje.

Od ombudsmanke za decu je zatraženo da javno osudi takvu, kako se tvrdi, zloupotrebu i manipulaciju decom, zaštiti decu od širenja mržnje i podsticanja nasilja, sankcioniše organizatora te obezbedi deci pravo na informaciju o “Titovom komunističkom zločinačkom režimu koji su osudili i Hrvatski sabor i Evropska unija”.

Smatraju da je civilizacijski i u skladu sa evropskim standardima neprihvatljivo veličanje zločinačkog komunističkog ili bilo kojeg drugog takvog režima.

Dečja ombudsmanka je u pisanom odgovoru, između ostalog, navela da je zatražila izjavu Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta te izveštaj o svim relevantnim činjenicama vezanim za povredu prava dece u ovom slučaju.

“Iz dostavljenih navoda vidimo prostor za propitivanje postupanja direktora ‘OŠ Bobota’ o uključivanju dece za vreme letnjih školskih praznika u sadržaje izvan Godišnjeg nastavnog plana i programa škole i koji imaju obeležje političkog skupa, tim pre što deca ne mogu da shvate kontekst u koji su dovedena, procene vrstu političkog uticaja te imaju kritički odnos prema njemu”, stoji između ostalog u odgovoru dečje ombudsmanke Milas Klarić Udruženju “Žene u Domovinskom ratu – Zadar”, prenela je HTV.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.