D.I.C. Veritas

Telegram.hr, 04.07.2017, Nova odgoda ponovljenog suđenja za slučajeve Garaža i Selotejp

U novom sramotnom propustu Glavašu nije skinut imunitet, odgađa mu se suđenje za ratne zločine

Ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu i njegovim suoptuženicima za ratni zločin nad osječkim Srbima u slučajevima “garaža” i “selotejp” ipak neće početi 6. srpnja jer Glavašu nije skinut zastupnički imunitet, doznaje se od njegove obrane. Datum novog suđenja određen je na pripremnom ročištu 11. travnja, a deset dana kasnije saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) pozitivno je odgovorilo na Glavašev zahtjev da se vrati u zastupničke klupe umjesto njegova zamjenika Josipa Salapića.

“Ponovno je netko zaboravio svoj posao i suđenja u četvrtak neće biti”, izjavio je u utorak Hini jedan od Glavaševih odvjetnika Veljko Miljević, podsjetivši da se po Ustavnim odredbama zastupnicima ne može suditi bez skidanja imuniteta.

Sutkinja Tanja Pavelin Borzić koja će voditi novo suđenje na pripremnom ročištu u travnju nije prihvatila prijedlog obrane da se slučaj vrati optužnom vijeću koje bi odlučilo o izmjenama optužnice, s obzirom da obrana tvrdi da je u ovom slučaju riječ o “kaznenim djelima počinjenima tijekom ratnog sukoba”, ali ne i ratnom zločinu.

 

Priznao da mi je Glavaš naredio da puca po ljudima

Za glavnu raspravu sutkinja je odgodila odluku o zahtjevu obrane da se iz spisa izdvoje iskazi krunskog svjedoka Krunoslava Fehira koji je ranije Glavaša prokazao kao nalogodavca zločina nad osječkim Srbima te suoptužene Gordane Getoš Madgić koja ga je u jednom od iskaza teretila, da bi kasnije tvrdila kako je njeno ispitivanje bilo nezakonito.

Fehir, koji je za vrijeme zločina imao 16 godina, prvi je u medijima priznao da je u dvorištu osječkog Sekretarijata za narodnu obranu pucao na jednu osobu, a kao nalogodavca je optužio Glavaša koji je tada bio na čelu Sekretarijata. Svoj je iskaz ponovio i na prvom suđenju, nakon čega su dužnosnici Glavaševe stranke HDSSB-a tvrdili da je za svoje lažno svjedočenje i osuđujuću presudu nagrađen stanom u Poreču.

Kada je pri kraju prvog suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu u studenome 2008. iznosio svoju obranu Glavaš se u najvećoj mjeri usmjerio na pobijanje iskaza trećeoptužene Gordane Getoš Magdić, ističući da su tvrdnje prema kojima je mučenja i likvidacije osječkih Srba naređivao preko papirića “preglupa policijska izmišljotina i konstrukcija”. Ustvrdio je da je njen iskaz temeljen na diktatu i sugestijama policijskih službenika, a sve kako bi se njega optužilo za ratni zločin.

 

Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu

Prvu pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, temeljem koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru s koje je pušten na privremeni otpust, Ustavni sud ukinuo je na početku 2015.

Nakon što je u lipnju prošle godine ponovno razmatrao žalbe na prvostupanjsku presudu u kojima je obrana tražila ukidanje presude, a tužiteljstvo strože kazne Vrhovni sud je 28. srpnja 2016. ukinuo prvostupanjsku presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima.

Glavaš je ranije ustvrdio kako se nada da će novo suđenje “razriješiti dileme” i završiti povoljno za njega i ostale optuženike. Ocijenio je da bi ponovljeno prvostupanjsko suđenje moglo trajati oko godine dana, nakon čega očekuju postupak pred Vrhovnim sudom pa će do pravomoćnosti odluke proći barem dvije godine.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.