D.I.C. Veritas

Televizija Vesti, 27.08.2021, Savo Štrbac: Šta nosi predstojeći popis stanovništva u Hrvatskoj [Video]

Gostovanje predsednika DIC Veritas Save Štrpca u jutarnjem programu Televizije Vesti ticalo se predstojećeg popisa stanovništva u Hrvatskoj i pokušajima opskurnih organizacija, koje nisu ni registrovane, da javnim pozivima, bilbordima, pozovu Srbe da se izjasne kao pravoslavni Hrvati. Slični pokušaji postojali su i pri prethodnom popisu 2011. godine, kada se čak oko 16.000 lica izjasnilo kao Hrvati pravoslavne vere.

Neminovno je da je u razgovoru pomenuto i Pavelićevo osnivanje tzv. Hrvatske pravoslavne crkve pod raščinjenim sveštenikom ruske zagranične črkve 1942. godine, kao i organizacije koja se predstavlja pod tim imenom u današnjoj Hrvatskoj, na čijem čelu je bugarski monah.

Izvesno je da iza ovakvih poziva stoje desničarske organizacije iako one navedene na bilbordima nisu registrovne), ali se ni hrvatska glavna politička struja oko HDZ-a o ovim ptanjima ne izjašnjava, kao ni rimokatolička crkva u Hrvaskoj, kojoj čak ovakvi pozivi mogu i da odgovaraju.

Osim o ekcesima, bilo je reči o ranijim demografskim pokazateljima na popisima u proteklih tridesetak godina, kao i o očekivanjima rezultata predstojećeg popisa.

U emisiji je bilo reči i o nedavnom skandalu oko revizije broja žrtava, pre svega srpskih u hrvatskom ustaškom logoru Jasenovac, pokrenutim tekstu ubačenim u Jerusalim post prethoddne nedelje, kojim se broj žrtava svodi na 2.500 do 4.500 žrtava.

Voditeljka Aleksandra Nikodijević

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.