D.I.C. Veritas

RTRS, topportal.info, Srna, 18.12.2017, Zločin nad Srbima bez kazne i nakon 26 godina

Navršava se 26 godina od zločina u selu Mašićka Šagovina, kod Novske u Hrvatskoj, kada su hrvatski vojnici ubili 55 Srba, koji su slavili slavu Svetog Nikolu, a za ovaj zločin još niko nije odgovarao ni pred domaćim, ni pred međunarodnim sudovima, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”.

Pripadnici brigade hrvatskih “zengi” su noću sa 18. na 19. decembar upali u ovo selo, pri čemu su zarobili, a potom i likvidirali Srbe, među kojima 31 civila i pripadnika Teritorijalne odbrane iz Mašićke Šagovine, a ostalo su bili dobrovoljci iz Srbije.

Tijela su toliko bila izmasakrirana /razbijene glave, polomljeni udovi, odsječeni nosevi i jezici, zabijeni klinci pod nokte…/ da još nisu identifikovana, već su pod oznakom nepoznati pokopani na groblju Lešće /kod Beograda/, gdje se i sada nalaze.

Napadom je komandovao Vinko Štefanek, danas brigadni general Hrvatske vojske, pod čijom su komandom bili i pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ koji su prošle godine pohapšeni i procesuirani zbog ratnih zločina počinjenih nad većim brojem Srba na području Orašja.

U Mašićkoj Šagovini je, po nalogu hrvatske vojske, pokopano 28 tijela, većina pod imenom, a skupljali su ih i pokopali njihovi rođaci, među kojima Cvetanka Milosavljević, koja je morala pokopati i svoja dva sina Tihomira /20/ i Dragana /23/.

Pojedinačno je sa ove lokacije do 2013. godine ekshumirano i predato srpskoj strani najmanje pet leševa, koje su nakon toga identifikovale i preuzele njihove porodice.

Najmanje pet leševa iz ovog događaja hrvatska strana je početkom januara 1992. godine predala pripadnicima JNA, koji su obdukovani na VMA.

Sa groblja u Mašićkoj Šagovini, u oktobru 2013. godine, u organizaciji hrvatske Uprave za zatvorene i nestale koja djeluje pri ministarstvu za pitanja boraca Hrvatske, uz prisustvo članova srpske Komisije za nestale, ekshumirani su posmrtni ostaci 19 žrtava, od kojih je do sada 13 identifikovano.

Među identifikovanima u posljednjih godinu dana su posmrtni ostaci Tihomira Milosavljevića /46/, sahranjenog na groblju Lešće u Beogradu i bračnog para Savke i Antala Borbelj, sahranjenih na groblju Gorice – Dragalić u Hrvatskoj.

Za ostale se ne zna ni mjesto ukopa.

U Mašićkoj Šagovini je, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, živjelo 209 stanovnika, od kojih 189 /90 odsto/ Srba, 16 /sedam odsto/ Hrvata i četiri Jugoslovena.

Dvije decenije kasnije, prema popisu iz 2011. godine, u ovom selu je popisano sedam žitelja, od kojih dva muškarca i pet žena, bez oznake nacionalne pripadnosti.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.