D.I.C. Veritas

tportal.hr, 05.05.2015., Ruža Tomašić uklopila bi se u minhenske pivnice iz 30-ih

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Građanski odbor za ljudska prava reagirali su u utorak na govor mržnje Ruže Tomašić, predsjednice Hrvatske konzervativne stranke i zastupnice u Europskom parlamentu, upozoravajući da će njezine riječi biti prihvaćene kao legitiman politički stav te u tom smislu predstavljaju dijagnozu uznapredovale bolesti ovog društva. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

‘Bilo bi lako kad bi riječi Ruže Tomašić izgovorene u Vukovaru na Dan grada, ‘ako mi počnemo čistiti svoje dvorište, mnogo Srba će iz Hrvatske morati u Srbiju‘, bile prilog dijagnozi jedne osobe impregnirane mržnjom, koja javno i opetovano prijeti cijeloj jednoj etničkoj manjini i poziva na nasilje.

Međutim te zastrašujuće riječi, koje bi se s lakoćom uklopile u najradikalnije govore izgovorene u minhenskim pivnicama tridesetih godina prošlog stoljeća, izgovorene od političarke koja je, ne unatoč nego upravo zbog sličnih izjava, izabrana u Europski parlament, bit će, uz komentare zgražanja i odobravanja, prihvaćene kao legitiman politički stav. I u tom smislu one predstavljaju dijagnozu uznapredovale bolesti ovog društva.

Poslije svega što se dogodilo u Hrvatskoj i, općenito, na ovim prostorima, osuđujemo i odbacujemo s najdubljim gnušanjem upotrebu riječi ‘čistiti’ kao eufemizma za nasilno protjerivanje ljudi iz njihovih domova i domovine zato jer neki zločinački umovi žele to raditi po kriterijima koje su sami izmislili i koje pokušavaju provesti čim se dokopaju vlasti.

Takvi političari, koji svoju mržnju i netrpeljivost bezočno nazivaju domoljubljem, sramote Hrvatsku i za nju predstavljaju najveću opasnost', stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik GOLJP-a Zoran Pusić.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.