D.I.C. Veritas

Tportal.hr, 06.04.2018, Jasenovac i ove godine bez zajedničke komemoracije

I ovogodišnja službena komemoracija žrtvama ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac proći će u sjeni bojkota službenih predstavnika židovske manjine, a konačna odluka srpske manjine te antifašista tek se očekuje, dok potpredsjednik Sabora i zastupnik talijanske manjine Furio Radin najavljuje kako će se već tradicionalno solidarizirati s manjinama koje su u Jasenovcu imale najviše žrtava

Predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus poručuje kako na službenu komemoraciju 22. travnja ne idu te kako je njihova odluka konačna, ali i dodaje da je za danas popodne pozvan na razgovor kod predsjednika Vlade.

‘Naša se odluka od lani nije promijenila', rekao je Kraus Hini, zamjerajući vladajućima tretman ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’.

Kraus: Neprihvatljivo je da HDZ na mjestu voditelja kurikularne reforme želi čovjeka s rasističkim izjavama

Također im je, kaže, neprihvatljivo da vladajući HDZ na mjestu voditelja kurikularne reforme inzistira na čovjeku koji ‘ima rasističke izjave i okrivljuje nacionalne manjine i hendikepirane za rezultate školovanja u RH', aludirajući pritom na državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Matka Glunčića.

‘Mi imamo komemoraciju u nedjelju, 15. travnja u 12 sati u Jasenovcu. 12. travnja se obilježava Jom Hašoa na Mirogoju, a lani se sve to poklopilo jer su bili dva dana razlike', pojasnio je Kraus.

 Radin: Ako netko ima nešto reći to su onda Srbi, Židovi, Romi….

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zastupnik talijanske manjine Furio Radin ističe kako će biti solidaran s manjinama koje su u Jasenovcu imale najviše žrtava te odlukama njihovih udruga no i dodaje da još nisu kontaktirali i razgovarali o toj temi.

‘Ako netko ima nešto reći to su onda Srbi, Židovi, Romi… Tko sam ja da tamo idem ako oni ne idu', rekao je Radin Hini.

Inače, prošle su godine, uz onu službenu, bile organizirane još dvije jasenovačke komemoracije.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.